Emőke
-4 °C
9 °C

Hideg húsvét melegen ajánlva

2001.04.14. 14:35
A szemük világát féltő kopasz nőkön kívül kevesen ágálnak a locsolkodás ellen, lévén háromnapos ünnep, amikor legálisan lehet alkoholizálni és hódolni a falusi étrendnek. A várakozást csupán az keseríti meg, hogy hétfőn nem lesz Jézus-film Friderikusztól, a rendőrök folyamatosan zánkai faliújságokat idéző röplapokat osztogatnak az ittas vezetésről, és ráadásul kemény időjárás van beígérve, amelynek végén a halálozás nagyobb lesz, mint a megunt nyulak között.
Havas eső, és havazás is várható vasárnap - szólnak egybehangzóan az időjárás-jelentések, amelyek összehasonlító elemzései nem hagyják ki azt a kortörténeti adalékot, hogy eddig 1913 tartja a húsvéti hidegrekordot 3 fokkal. Vasárnap még ennél is hidegebb lesz, de az időjósok szerint ez nem okoz végzetes károkat a virágzó és rügyező fákban. A Blikk jó érzékkel ehhez még hozzáteszi, hogy a spenótnak, sóskának, zöldborsónak egyáltalán nem árt a hűvös, a méheknek viszont igen. Klenáncz József autentikus méhész elmondása szerint az ő méhei például abszolúte dermedtek, és ezért nem is dolgoznak.

A hideg ártalmairól számol be szintén mezőgazdasági síkon Kmetty Ágoston is, aki a Kofakamara elnöke. Lelkes háziasszonyok kedvéért ideírjuk a szomorú adatokat: a karfiol kilója 160 forintról indul és egyedül tormából van óriási kínálat, amelynek ára - közgazdasági tételek igazolásaképp - a felére csökkent.

Tavaly száz nyúlhalál

A megunt nyulak száma azonban évek óta gyarapodik. A tulajdonképpen elmebeteg ajándékozók ajándéka alapvetően békés állat, még azt is eltűri, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykertben kell dekkolnia, ha kidobják a tojásokkal és póréhagymaszárral díszített vesszőkosárból. Tavaly félezer megunt húsvéti nyulat fogadott be az állatkert, de a szakértelem ellenére százan mégsem élték túl a kellemes húsvéti ünnepeket. A történethez hozzátartozik, hogy a legutolsó tavalyi húsvéti nyulat karácsonykor adták le, ami a leadótól már csak azért is gyenge eredmény, mert a nyúl élettartalma akár 12 év is lehet.

A Fővárosi Állat és Növénykert idén húsvéti programot szervez, ahol a gyerekek "rengeteg nyuszival, báránnyal és csibével is találkozhatnak". A Bambiház előtt berendezett "nyúlsimogatóban" például nyulat lehet simogatni, az állatokhoz pedig polaroid fotó is jár meg, oklevél, plusz egy nyuszi-önéletrajz.

Nem lesz Jézus-film

Az akció mélylélektanába nem érdemes belemenni, sokkal szebb a tv2 kontra Friderikusz történet, amelynek lényege, hogy a sztár korabeli sztárról szóló filmjének címét a húsvét hétfői adásmenetébe már be sem gépelték. A TV2 vezetősége cáfolta azokat a híreket, miszerint a Magyar Katolikus Püspöki Kar tiltakozása miatt vették le a produkciót a műsorról. A jól értesült lapok szerint a filmben "politikai forradalmárnak", és "törvénytelen gyermeknek" titulálják Jézust, ami - szól az indoklás - sértheti a katolikus érzelműek érzelmeit.

A történetben az a legfurcsább, hogy maga Friderikusz Sándor is osztja a vezetőség véleményét: "a film nem való Krisztus feltámadásának napjára". A riporter a Magyar Hírlapnak azonban a film védelmében elmondta, hogy abban a világ hét legjelentősebb Biblia- és Jézus-kutatója szólal meg, ezért a mű nem a katolikus egyházé, hanem a történészeké és valláskutatóké. Ami biztos: a tv2 négy héten belül bemutatja a produkciót.

A nőkre bízzák az alkoholt

Ehhez képest a Budapesti Rendőr-főkapitányság újabb, emberbarát felhívása szerény próbálkozás. A rendőrség "a hölgyek, a háziasszonyok és a családanyák segítségét is kéri: ne kínálják alkoholtartalmú itallal a gépjárművel közlekedő vendégeiket". A felhívás nyilván semmi hatással nem lesz, ráadásul csupán gesztusnak, és nem a pánik jeleként értelmezhetjük, ugyanis tavaly ittas vezető nem okozott balesetet a kellemes húsvéti ünnepek alatt. Ennek ellenére a rendőrök határozott jelenlétet igérnek, amelynek melléktermékeként húsvéti jó tanácsokat tartalmazó információs szórólapokat is osztogatnak "a fővárosban közlekedőknek".

Innentől idézünk hosszabban az akciót propagáló leírásból: "Nem csak a mértékletes és a kultúrált alkoholfogyasztásra fogják felhívni a közlekedni, a vezetni szándékozók figyelmét, hanem hangsúlyozottan arra is, hogy súlyos következményekre és következetesen szigorú rendőri magatartásra kell számítania annak, aki alkoholos befolyásoltság állapotában vezet".

Húst meg pénteken ne egyen senki, mert a torma sohasem fog elfogyni.