Gyárfás
16 °C
29 °C

Vihar bénítja fél Európát

2008.03.11. 16:31
Viharos széllé és záporrá szelídül a Nyugatot megtépázó ciklon, mire eljut a magyar határig. Az Atlanti Óceán partvidékének azonban rendesen ad a nekivadult klíma, alig vonult el az "Év vihara", amelyik csak Nagy Britanniában 2500 háztartásban verte ki a biztosítékot, máris jön az újabb ciklon, amelyik a spanyol partoknál kilenc méteres hullámokat korbácsolhat.

Nagy-Britannia és Franciaország, amelyeket már hétfőn elért a viharzóna fenntartotta a narancs, azaz a második legerősebb színű viharriasztást kedden is. Hozzájuk csatlakozott az újabb ciklon előtt Írország, Norvégia, Svédország és Finnország. Spanyolország pedig a legerősebb piros figyelmeztetést adta ki keddre és szerdára, közölte a Meteorológiai Világszervezet. Az ibériai félsziget északnyugati részén az erős szélben elképzelhetőek a kilenc méteres hullámok is.

Nagy-Britanniában már takarítják a hétfői Johanna nevű ciklon pusztítása nyomán keletkezett károkat, miközben készülnek a várhatóan kedd este érkező újabb ítéletidőre. A brit sajtóban az "Év viharának" nevezett front miatt csaknem két és fél ezer háztartás maradt áram nélkül a szigetországban hétfőn, s 130 járatot kellett törölni a világ egyik legforgalmasabb repterén, a londoni Heathrow-n.

A La Manche csatorna két legfontosabb kikötője Dover és Calais pedig hétfő óta zárva tart. Anglia déli partjainál 30 embert kellett kimenekíteni egy lakókocsi-táborból, amelyet elöntött a víz. A Csatorna-szigetek egyike, Guernsey közelében öt francia halászt kellett evakuálni, miután elsüllyedt hajójuk.

Franciaországi Bretagne partjainál 12 méter magasságot is elérték a hullámok. Brest közelében áttörték egy üdülőfalu védőgátját, s több tucat házat elöntöttek. Az ország északi régióiban kedden akár 133 kilométer per órás széllökések is lehetnek.

A vihar elérte Spanyolország északi részét is, ahol többen megsérültek a szélben. Négyen akkor, amikor a hétméteres hullámok partra vetették őket. Santander településen a tengervíz áttörte a gátakat és elárasztott egy hotelt is. Kedden és szerdán itt még magasabb hullámok ostromolhatják a partot.

"Az Atlanti partvidéken és az Északi tenger térségében nem ritkák a markáns ciklonok az évnek ebben az időszakában. " - mondta Véber István meteorológus. Gyakran kapcsolódnak hozzájuk orkán erejű, akár 120 kilométeres sebességet elérő széllökések. A tengerparti régiókban pedig az erős hullámzás okozhat jelentősebb károkat. Ezek néhol elérhetik akár a 10 méteres magasságot is.

Véber István szerint Magyarországra az esetek többségében már sokkal mérsékeltebb széllel érkeznek ezen ciklonok frontjai. A Nyugat-Európában most tomboló viharok csütörtökön esőt és viharos szelet is hozhatnak Magyarországra, de a nyugat-európaihoz hasonló erős széllökésekkel nem kell számolni.