Valér
-2 °C
0 °C

A Kajmán-szigetekre is lecsapott Ivan

2004.09.12. 20:06
Fákat csavart ki tövestül az Ivan hurrikán a kajmán-szigeteki fővárosban, Georgetownban. A vihar hétfőn ér Kubába, ahol kétmillió embert evakuáltak.
Tomboló széllel és felhőszakadással csapott le vasárnap a Kajmán-szigetekre az Ivan hurrikán, fákat, villanyoszlopokat csavarva ki, háztetőket szakítva le, a nyomában járó vihardagállyal néhány tengerparti lakóházat is elárasztva.

A hurrikán a nap folyamán valamelyest veszített erejéből, óránként 250 kilométeres sebességűre enyhült, amint középpontja közeledett a 45 ezer lakosú, három szigetből álló brit terület felé, de szakemberek figyelmeztetnek arra, hogy a Saffir-Simpson skálán a legerősebb 5-ösről 4-es fokozatúra visszaminősített Ivan még mindig hatalmas károkat okozhat és könnyen felerősödhet.

A kajmán-szigeteki fővárosban, Georgetownban csaknem egyméteres víz borítja a repülőtér kifutópályáját, a Radio Cayman adása nem fogható, a kormánynegyed közelében több méter magas fákat csavart ki gyökerestől a szél. A ciklon nagyokat taszított a hurrikán vonulását és pusztítását nyomon követő bizottságnak otthont adó nemzetközi repülőtéren lévő vasbeton épületen, a beömlő víz a földszint kiürítésére késztette a tisztségviselőket. Hatalmas tompa puffanások és robbanásszerű dörejek jelzik, ahogyan a leszakított háztetők szétrepülő törmeléke épületekhez csapódik a városban. Az előrejelzések szerint a lezúduló eső áradásokat és földcsuszamlásokat is okozhat. A Nagy-Kajmánon - a szigetcsoport legnagyobb tagján - egyes helyeken derékig érő vízről számoltak be.

Erősek a házak

A népszerű pénzügyi központban, ahol a szigorú szabályoknak köszönhetően szilárdan megépített házak állnak, nincsenek viskók és palatetős építmények, valószínűleg mégsem okoz a korábbiakhoz hasonló pusztítást a hurrikán. Kajmán-szigetekiek százai költöztek el veszélyeztetett otthonaikból biztonságosabb helyre már szombaton az evakuáció szolgálatába állított tíz repülőgépen. A Kis-Kajmánról a nagyobb szigetre utazott a 150 állandó lakos zöme, Cayman Bracon mintegy 775 ember, a teljes népesség több mint fele, a Nagy-Kajmánon pedig több mint 600 személy költözött menedékhelyekre hivatalos adatok szerint.

A vihar a következő 12-24 órában várhatóan északnyugat felé fordul, és hétfőn éri el Kubát, ahol a hatóságok máris kétmillió ember evakuálásáról döntöttek és most először engedélyezték, hogy a lakosság igénybe vegye a hadsereg földalatti óvóhelyeit. Vasárnap hajnal óta nem járnak a vonatok és lezárták a kikötőket, a belföldi és a nemzetközi repülőjáratokat törölték. A kubai hatóságok reménye szerint kedden indulhat újra a légi forgalom.

A Karib-tenger térségében dühöngő Ivan a héten 58 ember életét oltotta ki: 34-en Grenadán, 14-en Jamaicán, 5-en Venezuelában, 4-en a Dominikai Köztársaságban haltak meg, 1 ember pedig Trinidad és Tobagón vesztette életét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!