Gerzson
-3 °C
2 °C

Nevet kapott a japán trónörökös lánya

2001.12.07. 10:11
Egy hagyományos rítus során pénteken, hét nappal születése után a japán császári trónörökös első gyermeke nevet kapott: Aiko hercegkisasszonynak fogják ezután szólítani. A hagyománytól eltérően nem a japán császár, hanem szülei választhatták meg a baba nevét. A japán hagyományos sinto vallás már születése után közvetlenül megvédte az újszülöttet.

Egy hagyományos rítus során pénteken, hét nappal születése után a japán császári trónörökös első gyermeke nevet kapott: ezután Aiko hercegkisasszonynak fogják szólítani. A kislánynak második nevet is választottak: Toshinomiya, azt jelenti "aki másokat tisztel".

A szülők választhatták a nevet

Noha a névadáskor hűen követték a hagyományok előírta ceremóniát, a szokástól eltérően a kislány nevét nem a császár választotta ki a szülők megkérdezése nélkül, hanem maguk a szülők dönthettek e kérdésben.

Hagyományos rítusok

A hagyományos sinto ceremónia során egy császári segéd vizet csorgatott a baba fejére, eközben hagyományos öltözetű tudósok nyíllal ijesztették el a rossz szellemeket, és egy másik kinevezett hatósági személy egy nyolcadik századi japán szöveget olvasott fel. A kisbaba már születése után közvetlenül megismerhette az első szertartást: miközben aludt egy karmazsinvörös és a császári pecséttel díszített tokban hordott kardot ajándékoztak neki egy vég fehér selyem kíséretében.

A japán császár egyben a japán nemzeti vallásnak számító sinto fővédnökei, hosszú ideig a császárokat istenként tisztelték. A mítoszok is azt tartják, a több mint 1500 évnél öregebb család a napistenek földi leszármazottai.

Vitás a napistenség utódlása

Napistenek vagy sem, a kislány születése felszínre hozta a trónöröklési gondokat: a japán császári házba 1965 óta nem született férfi utód. Az alkotmány szerint csupán férfiak lehetnek a császári család élén - noha a múltban több női császárnő is uralkodott Japánban -, ha Aiko hercegkisasszonynak nem születik fivére, akkor az alaptörvényt módosítani kell.