Valér
-2 °C
0 °C

Barkácserődben vészelték át a hurrikánt

2004.09.27. 11:22
Újabb luxuséttermeket döntött romba az Egyesült Államok legnépszerűbb nyaralóhelyein a Jeanne hurrikán. Az idén már a hurrikánfőszezonnak számító október előtt négy vihar pusztított Floridában, összesen huszonötmilliárd dollárnyi kárt okozva. A lakosság 31 százaléka a költözést fontolgatja.
Hat ember vesztette életét Floridában a Jeanne Hurrikán pusztítása miatt. A száznyolcvanöt kilométeres szelekkel tomboló vihar ugyanott ért partot, ahol három hete a Frances hurrikán pusztított, tovább rombolva az amúgy is katasztrofális helyzetbe került vidéket.

Megsegíti a sorsdöntő államot

A lassan trópusi viharrá szelídülő vihar most Florida északi részét fenyegeti, ahol még mindig hetvenezren vannak áram nélkül a két hete pusztító Ivan hurrikán miatt. Az elmúlt hat hétben négy hurrikán is végigsöpört Floridán, pedig a trópusi viharok szezonjának fő időszaka október környéke.

A négy vihar eddig példa nélküli módon összesen mintegy huszonötmilliárd dolláros kárt okozott az államban. Bush és kormánya elsőszámú feladatként fogja kezelni Florida helyreállítását, már csak azért is, mert az állam döntő fontosságú a novemberi elnökválasztásokon.

Erődépítők és menekülők

Az előző három hurrikán sem tudott mindenkit elriasztani attól, hogy part menti otthonában vészelje át a vihart. John Lumberson és fia például valóságos minierőddé alakították át otthonukat Hutchison-szigeten. Mivel a ház alsó szintje a Frances hurrikán alatt lakhatatlanná vált, a felső emeleteket erősítették meg rönkfákkal és téglafallal.

Bár a vihart követő áradás egy méteres magasságban mindent homokkal borított, és több szomszédos ház is majdnem romba dőlt, Lumbersonék túlélték a vihart, jelentette az AP. A hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a gazdag nyaralóövezetben sárba ragadt Mercedesek és romba dőlt luxuséttermek maradtak a vihar után.

Az idei, minden eddiginél pusztítóbb hurrikánszezon komoly hatással lehet a floridai lakosság számára is. A helyi Local 6 tévéadó felmérése szerint a floridaiak 31 százaléka gondolkozik azon, hogy elhagyja a lassan minden ősszel porig rombolt államot. Florida az elmúlt két-három évtizedben az Egyesült Államok egyik legdinamikusabban fejlődő területe volt, nagyrészt a nyugdíjas éveiket a kellemes éghajlaton eltölteni vágyó újonnan érkezettek miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!