Boglárka
22 °C
35 °C

London főpolgármestere nem hajlandó Nagy-Britanniában nyaralni

2008.07.22. 14:43
A londoni főpolgármester egy brit lapban bírálta Gordon Brown miniszterelnököt, Boris Johnson cikkében azt írta, valami napsütéses, meleg helyre kell utazni, Brown azonban nem ezt teszi. "És mindannyian tudjuk, mi fog történni. Egy négyórás vakáció alatt lerágja a körmeit, megbámulja a szakadó esőt, és végül valamilyen válság visszakényszeríti a Downing Streetre" – jósolt Johnson.

A miniszterelnököt kritizálta a londoni főpolgármester, azt mondta, nem szerencsés, hogy Gordon Brown az unalmas angol partoknál tölti vakációját. A Daily Telegraph keddi számában írt cikkében Boris Johnson ugyanakkor elismerő szavakkal illette Tony Blair volt kormányfőt, aki egzotikus célpontokat szokott választani, ha nyaralni indul.

Boris Johnson cikkében azt is megemlítette, hogy ő maga ezen a nyáron valami napsütéses, és annyira külföldi helyre utazik, amennyire csak lehet". Kijelentette azt is, hogy Cornwall, Norfolk vagy Skócia alkalmatlan a nyaralásra. "Azt mondom: vacak Skegness. Azt mondom: hülye Bognor" - írta a londoni polgármester a cikkben a britek közkedvelt hazai célpontokra. "Én külföldön töltöm a vakációmat, és úgy vélem, abszurd, álszent és embertelen dolog lenne máshogy tenni" - fogalmazott.

A politikusok nyaralási szokásai egyébként egész évben témát adnak a brit lapoknak, amelyek éveken keresztül potyázónak nevezték Tony Blairt, amiért az akkor még miniszterelnök híres és gazdag barátai toszkánai, franciaországi és barbadosi birtokán töltötte hosszú vakációit.

A munkamániásként ismert Gordon Brown elődje ellentéte, tavaly mindössze egy hétre utazott el Anglia déli tengerpartjára. Vakációját azonban pár óra után kénytelen volt megszakítani, mivel a száj- és körömfájás járvány tört ki, ennek kezelésére vissza kellett térnie hivatalába. A kormányfő idén is egyhetesre tervezi a nyaralást, ezúttal a szigetország keleti partjára szeretne utazni.

"És mindannyian tudjuk, mi fog történni. Egy négyórás vakáció alatt lerágja a körmeit, megbámulja a szakadó esőt, és végül valamilyen válság visszakényszeríti a Downing Streetre" - írta Johnson. "A miniszterelnök egyszerűen kimerült, ki kell engednie a gőzt" – tette hozzá. A konzervatív városatya ezért azt javasolta a kormányfőnek, utazzon pihenni valami meleg helyre, ahová elődjei - köztük Winston Churchill - is jártak, és így legalább folytatódna az idáig töretlen hagyomány.