Olga, Liliána
22 °C
35 °C

London polgármestere vezette a melegfesztivált

2008.07.06. 14:56
Szombaton félmillió ember vett részt a londoni melegfesztiválon, a menetet Boris Johnson, a város polgármestere vezette rózsaszin kovbojkalapban. Korábban kutyával kötött frigyhez hasonlította a homoszexuálisok közötti hivatalos partneri kapcsolatot. Ismert melegjogi aktivisták hajlandóak voltak új esélyt adni Johnsonnak.

Rózsaszín kovbojkalapban vezette London polgármestere, a konzervativ Boris Johnson szombaton délután London utcáin az idei melegparádét. A brit főváros főtisztviselője így próbált javítani imidzsén, mert korábban gyakran vádolták homofóbiával, miután egy beszédében egy kutyával kötött frigyhez hasonlította a homoszexuálisok közötti hivatalos partneri kapcsolatot.

Johnson emellett régebben kiállt a londoni közgyűlés 1988-as törvényjavaslata 28-ik cikkelyének megtartása mellett is, amely megtilotta a helyi hatóságoknak, hogy bármilyen módon támogassák az azonos neműek szerelmét.

Bár a tömegben sokan fújoltak, amikor a főpolgármester a Trafalgar téren csatlakozott a menethez, ismert melegjogi aktivisták hajlandóak voltak új esélyt adni Johnsonnak. Mint a Stonewall kampánycsoport vezetője, Ben Summerskill elmondta, a politikusok általában hosszú utat járnak be, és Johnson végre a jó irányba tart.

Az idei Meleg Büszkeség Napján tartott fesztiválon először engedték meg a brit hadsereg tagjainak, hogy egyenruhában vonuljanak fel, bár a menet utáni partikon már nem viselhették a mundért. A fegyveres erőknél 2000-ben szüntették meg törvényesen a melegek szolgálatára vonatkozó tilalmat. A védelmi minisztérium tavaly a korábbi diszkriminációért hivatalosan is bocsánatot kért.

A szombati londoni eseményen becslések szerint félmillióan vettek részt.