Huba
17 °C
33 °C

Életveszélyesek a liftek a János kórházban

2007.10.10. 21:18
Egy liftet újraindítottak a budapesti Szent János kórházban, ahol kedden a felvonók műszaki állapota miatt a traumatológiáról betegeket irányítottak át más intézménybe. Pedig a János kiemelt súlyponti kórház. A lifteket több éve fel kellett volna újítani.

A János kórház felvonóit ellenőrző ÉMI-TÜV Bayern Kft. osztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: a kórházban elhanyagolták a liftek karbantartását, amelyek ezért életveszélyessé váltak. Fodor Gusztáv közölte: nemcsak azt a két felvonót vizsgálják át, amelyek már kedden megálltak a traumatológiai osztályon, hanem a kórház épületeiben található valamennyi liftet.

Ezek közül többet már leállítottak, de várható, hogy újabbak használatát is megtiltják. Az ÉMI-TÜV Bayern Kft. osztályvezetője szerint a liftek azért kerültek ennyire rossz állapotba, mert a gazdálkodás "rendkívül nemtörődöm" volt, emellett rossz karbantartási szerződést kötött a kórház.

A lifteket ellenőrző vállalat területi szakértője már régóta ismeri a hiányosságokat, a kórház azonban a figyelmeztetések ellenére sem tudott pénzt elkülöníteni a felvonók megfelelő karbantartására - mondta Fodor Gusztáv.

Fodor Gusztáv közölte: értesítették a karbantartó céget, és ha annak munkatársai el tudják hárítani a közvetlen veszélyt okozó körülményeket, akkor a liftek működhetnek, de minden bizonnyal csak átmenetileg helyezik üzembe azokat. Egy liftet ismét működésbe helyeztek, és a remények szerint csütörtökön egy másik is elindulhat.

Kedden a Szent János Kórház több osztályán, így a traumatológián is leállították a lifteket. A súlyos koponyasérülteket, politraumatizált sérülteket más intézménybe irányították, csak a kisebb sérülteket látták el. A mentősök ölben vitték fel a betegeket, a nővérek egyenként cipelték az emeletre az ételt. Csütörtökön újra a János kórház traumatológiája az ügyeletes, ezért volt fontos legalább az egyik lift újraindítása. A János több környékbeli kórház bezárása után kiemelt intézményként működik.