Szilvia
5 °C
16 °C

Életveszélyesek a liftek a János kórházban

2007.10.10. 21:18
Egy liftet újraindítottak a budapesti Szent János kórházban, ahol kedden a felvonók műszaki állapota miatt a traumatológiáról betegeket irányítottak át más intézménybe. Pedig a János kiemelt súlyponti kórház. A lifteket több éve fel kellett volna újítani.

A János kórház felvonóit ellenőrző ÉMI-TÜV Bayern Kft. osztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: a kórházban elhanyagolták a liftek karbantartását, amelyek ezért életveszélyessé váltak. Fodor Gusztáv közölte: nemcsak azt a két felvonót vizsgálják át, amelyek már kedden megálltak a traumatológiai osztályon, hanem a kórház épületeiben található valamennyi liftet.

Ezek közül többet már leállítottak, de várható, hogy újabbak használatát is megtiltják. Az ÉMI-TÜV Bayern Kft. osztályvezetője szerint a liftek azért kerültek ennyire rossz állapotba, mert a gazdálkodás "rendkívül nemtörődöm" volt, emellett rossz karbantartási szerződést kötött a kórház.

A lifteket ellenőrző vállalat területi szakértője már régóta ismeri a hiányosságokat, a kórház azonban a figyelmeztetések ellenére sem tudott pénzt elkülöníteni a felvonók megfelelő karbantartására - mondta Fodor Gusztáv.

Fodor Gusztáv közölte: értesítették a karbantartó céget, és ha annak munkatársai el tudják hárítani a közvetlen veszélyt okozó körülményeket, akkor a liftek működhetnek, de minden bizonnyal csak átmenetileg helyezik üzembe azokat. Egy liftet ismét működésbe helyeztek, és a remények szerint csütörtökön egy másik is elindulhat.

Kedden a Szent János Kórház több osztályán, így a traumatológián is leállították a lifteket. A súlyos koponyasérülteket, politraumatizált sérülteket más intézménybe irányították, csak a kisebb sérülteket látták el. A mentősök ölben vitték fel a betegeket, a nővérek egyenként cipelték az emeletre az ételt. Csütörtökön újra a János kórház traumatológiája az ügyeletes, ezért volt fontos legalább az egyik lift újraindítása. A János több környékbeli kórház bezárása után kiemelt intézményként működik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?