Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyomoz a rendőrség az élőcsirke-darálás ügyében

2006.07.05. 16:41
A rendőrség nyomozást indít a madárinfluenza veszélye miatt megsemmisítésre ítélt szárnyasok kínzása miatt. A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a főállatorvos szerint az állatok elpusztítása az előírások szerint történt.

Nyomozást rendelt el a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság szerdán állatkínzás bűncselekmény gyanúja alapján ismeretlen tettes ellen, tájékoztatta az Indexet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Az ügyben a rendőrségre kedden délután érkezett az írásos feljelentés, a hatóság a városi ügyészséggel is konzultált, ezután szakértő bevonásával nyomozást rendelt el.

A Délmagyarország című napilap kedden arról számolt be, hogy az Állatifehérje Takarmányokat Előállító Vállalat (ATEV) Zrt. hódmezővásárhelyi gyárában a madárinfluenza veszélye miatt megsemmisítésre ítélt szárnyasok egy részét élve darálták le. Az Európai Unió állásfoglalása szerint a madárinfluenza-veszély miatt megsemmisítésre ítélt állatokkal kíméletesen kell bánni.

Gusztos Péter, az SZDSZ parlamenti frakciójának képviselője kedden állatkínzás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Feljelentésében kérte, hogy a rendőrség vizsgálja ki, hogy a Btk. állatkínzásról szóló vonatkozó passzusa, illetve az 1998. évi állatvédelmi törvényben foglaltak sérültek-e az állatok megsemmisítésekor. Gusztos kedden interpellációt nyújtott be Gráf József földművelési és vidékfejlesztési miniszternek, melyben az ügy kivizsgálását kérte, és a miniszter az ügyben várható konkrét lépései iránt érdeklődött.

Gráf József kedd délután személyesen egyeztetett az ügy illetékeseivel, az eredményről közleményt adott ki. „Az üzem dolgozói még a megnövekedett feladatok ellenére is a tőlük elvárható legnagyobb gondossággal jártak el és járnak el a jövőben is” – olvasható a közleményben. A miniszter az üzemben készült jegyzőkönyvek alapján azt állapította meg, hogy néhány állat élve maradt, de azkat szakszerűen el is altatták a megsemmisítés előtt. Szigeti Sándor, az ügyben illetékes Csongrád megye főállatorvosa az Index kérdésére szintén azt hangoztatta, hogy a nem igaz az elő állatok megsemmisítéséről szóló hír, az erről bemutatott fotók "trükkösen készültek".