Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Nyomoz a rendőrség az élőcsirke-darálás ügyében

2006.07.05. 16:41
A rendőrség nyomozást indít a madárinfluenza veszélye miatt megsemmisítésre ítélt szárnyasok kínzása miatt. A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a főállatorvos szerint az állatok elpusztítása az előírások szerint történt.

Nyomozást rendelt el a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság szerdán állatkínzás bűncselekmény gyanúja alapján ismeretlen tettes ellen, tájékoztatta az Indexet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Az ügyben a rendőrségre kedden délután érkezett az írásos feljelentés, a hatóság a városi ügyészséggel is konzultált, ezután szakértő bevonásával nyomozást rendelt el.

A Délmagyarország című napilap kedden arról számolt be, hogy az Állatifehérje Takarmányokat Előállító Vállalat (ATEV) Zrt. hódmezővásárhelyi gyárában a madárinfluenza veszélye miatt megsemmisítésre ítélt szárnyasok egy részét élve darálták le. Az Európai Unió állásfoglalása szerint a madárinfluenza-veszély miatt megsemmisítésre ítélt állatokkal kíméletesen kell bánni.

Gusztos Péter, az SZDSZ parlamenti frakciójának képviselője kedden állatkínzás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Feljelentésében kérte, hogy a rendőrség vizsgálja ki, hogy a Btk. állatkínzásról szóló vonatkozó passzusa, illetve az 1998. évi állatvédelmi törvényben foglaltak sérültek-e az állatok megsemmisítésekor. Gusztos kedden interpellációt nyújtott be Gráf József földművelési és vidékfejlesztési miniszternek, melyben az ügy kivizsgálását kérte, és a miniszter az ügyben várható konkrét lépései iránt érdeklődött.

Gráf József kedd délután személyesen egyeztetett az ügy illetékeseivel, az eredményről közleményt adott ki. „Az üzem dolgozói még a megnövekedett feladatok ellenére is a tőlük elvárható legnagyobb gondossággal jártak el és járnak el a jövőben is” – olvasható a közleményben. A miniszter az üzemben készült jegyzőkönyvek alapján azt állapította meg, hogy néhány állat élve maradt, de azkat szakszerűen el is altatták a megsemmisítés előtt. Szigeti Sándor, az ügyben illetékes Csongrád megye főállatorvosa az Index kérdésére szintén azt hangoztatta, hogy a nem igaz az elő állatok megsemmisítéséről szóló hír, az erről bemutatott fotók "trükkösen készültek".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!