Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

4000 tonna cukrot raboltak kalózok

2008.05.18. 10:05
Szomália közelében kalózok elraboltak egy segélyszállítmányt vivő hajót a nyílt tengeren. A legénység fogságba esett.

Elraboltak egy hajót Szomália közelében a nyílt tengeren. A Victoria nevű, jordán zászló alatt futó hajó 4000 tonna cukrot szállított Indiából, éhező afrikaiak megsegítésére. A hajót a dán kormány bérelte ki, 12 fős legénységében pakisztániak, bangladesiek, indiaiak és tanzániaiak vannak. A hajó elvesztéséről először a jordán közlekedési minisztérium adott hírt.

A kalózok a szomáliai partoktól 55 kilométerre támadták meg tengerjárót, aminek legénységét foglyul ejtették. A hajó most észak felé tart, ismeretlen cél felé.

A szomáliai jordán és dán nagykövetség is elkezdett dolgozni a túszok kiszabadításán.A Szomália melletti tenger a világ legveszélyesebb vízi útvonala, rendszeresek a kalóz-támadások errefelé. Idén már tucatnyi hajót támadtak meg a környéken, csak az elmúlt hetekben ez volt a negyedik támadás, számolt be a BBC.

Franciaország és az USA ezért ENSZ-felhatalmazást kért, hogy a szomáliai felségterületen is letartóztathassanak kalózokat. A szomáliai kormány szerint az a baj, hogy a nyugati társaságok rendszeresen váltságdíjat fizetnek elrabolt tengerészeikért, és ezzel csak bátorítják a kalózokat. Áprilisban például egy spanyol halászhajó 26 fős legénységéért 1,2 millió dollárt fizettek ki.