Zoltán
-4 °C
9 °C

Nemi erőszakkal gyanúsítják az egyik Kehi-alelnök fiait

2003.05.23. 15:13
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal alelnökének, Janza Péternek a fiait gyanúsítja a rendőrség egy lány csoportos megerőszakolásával és megalázásával. Janza fiai a gyanú szerint egy társasággal Pilisborosjenőn itatták le és erőszakolták meg a feljelentést tevő fiatal lányt. A házkutatásnál azonban egy fiú megalázásáról készült videofelvételt is találtak a nyomozók.
A budaörsi rendőrkapitányság illetékese megerősítette a Mai Nap információit, mely szerint büntető eljárás folyik több fiatal ellen, akiket egy lány megerőszakolásával gyanúsítanak. Dovák József főtörzsőrmester, a vizsgálati osztály munkatársa az Indexszel azt közölte, hogy egy fiatalt vettek őrizetbe, miután a lány május 11-én feljelentést tett.

Berúgatták, megerőszakolták

A MeH a vizsgálatról
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) érintett vezetője az ügy lezárultáig - saját kérésére - szabadságát tölti, a hivatal munkájában nem vesz részt, tájékoztatta a távirati irodát a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) illetékese szombaton, arra a sajtóban megjelent hírre reagálva, miszerint a rendőrség a Kehi egyik vezetőjének fiait egy lány megerőszakolásával gyanúsítja.

A MeH közlése szerint az esetet a kormány és a hivatal is családi ügynek tekinti. A sajtóban megjelent hírek szerint a rendőrség a Kehi egyik alelnökének fiait is gyanúsítja egy lány csoportos megerőszakolásával és megalázásával.

A Mai Nap szerint Pilisborosjenőn egy öt fiúból álló társaság házibuliba invitált egy lányt, aki már a találkozáskor láthatóan ittas állapotban volt. A lány későbbi vallomása szerint a lakásban tovább itatták, fű szívására kényszerítették, majd mikor távozni akart, erőszakkal visszatartották. A dulakodásban letépték ruháit, levizelték, majd többen megerőszakolták. A lánynak hosszas megalázó jelenetek után sikerült elmenekülnie.

Korábban egy fiút aláztak

A rendőrség a házkutatás során talált egy videofelvételt, mely azonban nem a lány megerőszakolásáról készült, hanem egy korábbi esetet rögzít, melyben a fiatalok egy fiút aláznak meg. A másik fiatalt azért nem vették őrizetbe, mert a rendőrség megítélése szerint ellene nem találtak megfelelő súlyú tárgyi bizonyítékokat.

A Kehi-alelnök fiai

A rendőrség sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta az Index információját, amely szerint a letartóztatott férfi Janza Péter fia. Úgy tudjuk azonban, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettesének másik fia is a gyanúsítottak között van. Az ügy esetleges következményeiről megpróbáltunk érdeklődni a Kehinél, ám ott áramszünet miatt éppen rövidített munkaidő volt, az elnökhelyettes pedig a mobilszámán is elérhetetlennek bizonyult. A Kormányzati Kommunikációs Központ nem kívánt reagálni megkeresésünkre.

A HM helyettes államtitkár ügye

A Kehi-alelnök családját érinti, hogy a Honvédelmi Minisztérium egykori helyettes államtitkárát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezeléssel vádolják. A vád szerint Janza Károly, Péter testvére 421 millió forintos vagyoni hátrányt okozott a HM-nek, amikor egy szerződéskötésnél elmulasztotta ellenőriztetni a Globex Holding Rt. vagyoni viszonyait. Az 1993-as ügyben a Magyar Honvédség szabad pénzeszközeit a Lupis Brókerház Rt.-hez helyezték ki..