Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétmillióra perlik Kendét a Viktor miatt

2002.06.20. 16:54
Személyiségi jogi per kezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtökön Kende Péter újságíró ellen az Orbán Viktor ex miniszterelnökről szóló "A Viktor" című könyve miatt. Szabó József, a Dunaferr Sportklub elnöke kétmillió forintos nem vagyoni kártérítést kér a könyvben szereplő, vele kapcsolatos, véleménye szerint valótlan állítások miatt.
Kende a tárgyaláson a kereset elutasítását kérte és hangsúlyozta, hogy minden állítását bizonyítani tudja. A tárgyalás kezdetén pedig jelezte, hogy csak a napokban vehette kézhez a keresetet, így nem volt ideje felkészülni, jogi képviselője sem tudott eljönni. Kende kérésére a bíróság rövid határidővel július közepére tűzte ki a következő érdemi tárgyalást.

A tárgyaláson ismertetett kereset szerint valótlanok és súlyosan becsületsértők a könyvnek azok a részletei, melyek szerint Szabó József egy dunaújvárosi kosárlabda mérkőzésen Orbán Viktorról szólva úgy fogalmazott: a miniszterelnök egy törpe Néró. Továbbá a kötet tartalmazza azt is, hogy Szabó József 1999-ben a miniszterelnök édesapjának bányái kapcsán többször fizetésre szólította fel Z. János vállalkozót. Egy ízben nem kevesebb mint 100 millió forintot követelt tőle.

Szabót soha nem kérdezte meg Kende

A kereset szerint a Dunaferr Sportklub elnöke ilyeneket soha nem mondott, az effajta alaptalan rágalmak hátrányosan érintették és alkalmasak arra, hogy megrontsák a közte és a könyvben említett más személyek között fennálló jó viszonyt. A kereset szerint a könyv nem egyszer bűncselekmény elkövetésével is megvádolja Szabót Józsefet. A kereset kifogásolja azt is, hogy a könyvben nincs megjelölve az információk forrása, és a szerző Szabó Józsefet soha nem kereste meg a róla közölni kívántakkal kapcsolatban.

Szabó kétmilliót kér Kendétől

Mindezek miatt Szabó József kéri a bíróságtól a jogsértés megállapítását, két országos napilapban, illetve a helyi lapban történő nyilvános elégtételre kötelezést, valamint kétmillió forint nem vagyoni kártérítés megfizetését.