Piroska
3 °C
4 °C

Kétmillióra perlik Kendét a Viktor miatt

2002.06.20. 16:54
Személyiségi jogi per kezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtökön Kende Péter újságíró ellen az Orbán Viktor ex miniszterelnökről szóló "A Viktor" című könyve miatt. Szabó József, a Dunaferr Sportklub elnöke kétmillió forintos nem vagyoni kártérítést kér a könyvben szereplő, vele kapcsolatos, véleménye szerint valótlan állítások miatt.
Kende a tárgyaláson a kereset elutasítását kérte és hangsúlyozta, hogy minden állítását bizonyítani tudja. A tárgyalás kezdetén pedig jelezte, hogy csak a napokban vehette kézhez a keresetet, így nem volt ideje felkészülni, jogi képviselője sem tudott eljönni. Kende kérésére a bíróság rövid határidővel július közepére tűzte ki a következő érdemi tárgyalást.

A tárgyaláson ismertetett kereset szerint valótlanok és súlyosan becsületsértők a könyvnek azok a részletei, melyek szerint Szabó József egy dunaújvárosi kosárlabda mérkőzésen Orbán Viktorról szólva úgy fogalmazott: a miniszterelnök egy törpe Néró. Továbbá a kötet tartalmazza azt is, hogy Szabó József 1999-ben a miniszterelnök édesapjának bányái kapcsán többször fizetésre szólította fel Z. János vállalkozót. Egy ízben nem kevesebb mint 100 millió forintot követelt tőle.

Szabót soha nem kérdezte meg Kende

A kereset szerint a Dunaferr Sportklub elnöke ilyeneket soha nem mondott, az effajta alaptalan rágalmak hátrányosan érintették és alkalmasak arra, hogy megrontsák a közte és a könyvben említett más személyek között fennálló jó viszonyt. A kereset szerint a könyv nem egyszer bűncselekmény elkövetésével is megvádolja Szabót Józsefet. A kereset kifogásolja azt is, hogy a könyvben nincs megjelölve az információk forrása, és a szerző Szabó Józsefet soha nem kereste meg a róla közölni kívántakkal kapcsolatban.

Szabó kétmilliót kér Kendétől

Mindezek miatt Szabó József kéri a bíróságtól a jogsértés megállapítását, két országos napilapban, illetve a helyi lapban történő nyilvános elégtételre kötelezést, valamint kétmillió forint nem vagyoni kártérítés megfizetését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!