Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Negyvenmilliós festménylopás

2005.04.20. 16:21
Elloptak a fóti gyermekotthonban lévő Károlyi Kastélyból kedden két értékes festményt. A rendőrség honlapján szereplő információk szerint a két ellopott kép megközelítőleg negyvenmillió forintot ért, a hatóság a lakosság segítségét kérte.

A Dunakeszi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya ismeretlen tettes ellen büntető eljárást folytat lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt, tartalmazza a rendőrség internetes oldalán megjelent közlemény. A kommüniké kitér arra, hogy az ismeretlen elkövető, vagy elkövetők kedden délután öt körül a fóti Károlyi Kastélyból - amely az ottani gyermekotthonhoz tartozik - elloptak két festményt, melyek értéke megközelíti a 40 millió forintot.

Az egyik festmény egy félportré, XVIII. századi, eredeti, vászonra festett olajfestmény. Wesselényi Katalin Rhédey Jánosnét ábrázolja, parókában, rózsával díszített ruhában. A festmény eredeti, korabeli barna keretben volt, a kép háttere kékes színű.

A másik kép XIX. századi eredeti olajfestmény, amely Károlyi Istvánt ábrázolja díszmagyarban, fejdíszítés nélkül. A rendőrségi információ szerint a kép korabeli, belül ovális, sötét színű keretben volt.

A rendőrség kéri, hogy aki a festményekkel vagy a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik hívja a 06-27/341-402 vagy az ingyenesen hívható 06 80/555-111 telefontanú, a 107-es, 112-es segélyhívó telefonszámok valamelyikét.