Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elkapták a Munch-festmények egyik feltételezett elrablóját

2005.04.13. 10:23
A norvég rendőrség szerint sikerült elfogniuk a tavaly nyáron elkövetett, nagy nemzetközi visszhangot kiváltó festményrablás egyik elkövetőjét. A harminc év körüli férfit már korábban őrizetbe vették egy másik rablással kapcsolatban.

A Sikolyt és a Madonnát tavaly augusztusban rabolták el fényes nappal fegyveresek az oslói Munch múzeumból, a norvég rendőrség most egy harminc év körüli férfit gyanúsít az akcióban való részvétellel, írja az Aftenposten, norvég hírportál, a rendőrség keddi bejelentésére hivatkozva.

A férfit már korábban őrizetbe vették egy másik rablással kapcsolatban, de most a festményrablással is meggyanúsították, mondta Morten Hojem Ervik, a rendőrség jogásza, aki azt már nem árulta el, hogy pontosan hány éves a férfi, és hol tartják jelenleg fogságban. A rendőrség biztos benne, hogy a két elkövető közül ő az egyik, és hogy egyre közelebb kerülnek az ügy végleges felgöngyölítéséhez.

Múlt hét pénteken egy harminchét éves Řstfold megyei férfit is őrizetbe vettek, akit azzal gyanúsítanak, hogy a 2004. augusztus 22-én a Munch múzeumban elkövetett fegyveres rablás kivitelezésben segített, a rendőrség szerint ő vezette azt a fekete Audit, amivel a két fegyveres elmenekült a helyszínről. A férfit a hétvégén hallgatták ki, de azt nem árulta el a rendőrség, hogy ő vezetett-e el az újabb gyanúsítotthoz.

2004. augusztus 22-én két fegyveres, símaszkos férfi rontott be az oslói Munch múzeumba, földre kényszerítették a teremőröket, és elrabolták a norvég festő két expresszionista remekművét. Ezután egyszerűen kisétáltak a két alkotással, és egy gépkocsin elmenekültek, amelyben harmadik társuk várt rájuk. A Sikoly és a Madonna című képeket eddig még nem találták meg, de a rendőrség bizakodik.