Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A barlangtúrák árnyoldala

2002.02.01. 06:14
Szakértők szerint a közelmúltban több olyan búvároktató központ létesült Magyarországon, melynek alapképzése nem ad elegendő ismeretet a biztonságos barlangtúrázáshoz- adta hírül a Napi gazdaság. Más cégek olyan személyek jelentkezését is elfogadják búvártúrára, akik előzőleg nem részesültek ilyen irányú képzésben, vagyis teljesen felkészületlenek.
A barlangi búvárt nem lehet menteni - ezzel a mondattal kezdődik a barlangibúvár-oktató kézikönyv. A NAPI Gazdaság írása szerint megoszlanak a vélemények a bódvarákói barlangból csütörtökön kiszabadított Szilágyi Zsolt felkészültségéről, illetve a helyzetet kialakító tényezőkről.

Felkészületlen fizetővendégek

Azzal azonban a legtöbb szakember egyetért, hogy sok esetben felkészületlen "fizetővendégeket" csábít el a cseppet sem veszélytelen extrém sport, s ez könnyen szerencsétlenséghez vezethet.

Gomba módra szaporodnak a búvároktató központok Magyarországon, egy alapfokú tanfolyam elvégzése azonban még nem jelenti azt, hogy az illető megfelelően felkészült és bármilyen váratlan helyzetben helyesen reagál - vélik a búvároktatók.

Ismeret helyett elég a pénz

A barlangi búvárkodást komoly felkészülésnek kell megelőznie. A lap által megkérdezett oktatók említettek olyan eseteket, hogy valaki benevezett egy hétvégi túrára - a részvételi díj 40-50 ezer forint körül van -, és minden előzetes felkészülés nélkül elfogadták a jelentkezését.

Azok az oktatók, túraszervezők, akik ezt vállalják, büntetlenül viszik vásárra mások életét, hiszen őket probléma esetén semmilyen felelősség nem terheli (egy oktató szavaival: "a balhét mindig a halott viszi el").