Jenő
-3 °C
6 °C

A barlangtúrák árnyoldala

2002.02.01. 06:14
Szakértők szerint a közelmúltban több olyan búvároktató központ létesült Magyarországon, melynek alapképzése nem ad elegendő ismeretet a biztonságos barlangtúrázáshoz- adta hírül a Napi gazdaság. Más cégek olyan személyek jelentkezését is elfogadják búvártúrára, akik előzőleg nem részesültek ilyen irányú képzésben, vagyis teljesen felkészületlenek.
A barlangi búvárt nem lehet menteni - ezzel a mondattal kezdődik a barlangibúvár-oktató kézikönyv. A NAPI Gazdaság írása szerint megoszlanak a vélemények a bódvarákói barlangból csütörtökön kiszabadított Szilágyi Zsolt felkészültségéről, illetve a helyzetet kialakító tényezőkről.

Felkészületlen fizetővendégek

Azzal azonban a legtöbb szakember egyetért, hogy sok esetben felkészületlen "fizetővendégeket" csábít el a cseppet sem veszélytelen extrém sport, s ez könnyen szerencsétlenséghez vezethet.

Gomba módra szaporodnak a búvároktató központok Magyarországon, egy alapfokú tanfolyam elvégzése azonban még nem jelenti azt, hogy az illető megfelelően felkészült és bármilyen váratlan helyzetben helyesen reagál - vélik a búvároktatók.

Ismeret helyett elég a pénz

A barlangi búvárkodást komoly felkészülésnek kell megelőznie. A lap által megkérdezett oktatók említettek olyan eseteket, hogy valaki benevezett egy hétvégi túrára - a részvételi díj 40-50 ezer forint körül van -, és minden előzetes felkészülés nélkül elfogadták a jelentkezését.

Azok az oktatók, túraszervezők, akik ezt vállalják, büntetlenül viszik vásárra mások életét, hiszen őket probléma esetén semmilyen felelősség nem terheli (egy oktató szavaival: "a balhét mindig a halott viszi el").

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?