Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eddig sikertelen a hajsza

2002.05.10. 16:31
Egyelőre nem járt eredménnyel a móri Erste Bankban elkövetett fegyveres támadás elkövetői után nagy erőkkel folyó hajsza, de a rendőrség számos olyan információ birtokába jutott, amelyekről eddig a bűnügyi szolgálatnak nem volt tudomása - mondta Erdélyi Csaba rendőr-alezredes pénteki móri sajtótájékoztatóján. A kutatás elsősorban Mór térségére összpontosít. Bár a rendőrség eddig több száz bejelentést kapott, pontos fantomkép még nincs a birtokukban.
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonság igazgatója elmondta: rendőrök, polgárőrök, a helyi terepviszonyokat jól ismerő vadászok és mezőőrök vizsgálták át azokat a területeket, ahol az elkövetők megbújhattak, vagy a bűncselekmény eszközeit elrejthették.

Újabb területeket is átvizsgálnak

A szinte méterenként átvizsgált területen nem találtak a bűncselekmény elkövetéséhez kapcsolható tárgyat, ruhát.

- A kutatást százan végezték, és olyan alapossággal dolgoztak, hogy ha a bűnözők az átvizsgált területen bújtak volna meg, a nyomukra akadtak volna - jelentette ki Erdélyi Csaba.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója hozzátette: közvetlenül a bűncselekmény elkövetése után átvizsgálták a móri és környékbeli pincéket, szőlőket, hétvégi házakat, a környékbeli erdőket és a megbúvásra alkalmas helyeket. A kutatást tovább folytatják, és ha bejelentések érkeznek, akkor újabb területeket is hasonló alapossággal vizsgálnak át.

A környékre összpontosítanak

Mór külterületén munkába állítottak három éjszaka használható hőkamerás berendezést, és a kutatásba bekapcsolódott 60-70 határőr is. Bár a kutatásokat a megyehatáron túlra is kiterjesztették, azokat Móron és térségében, mintegy 30-40 kilométeres körben kiemelt erőkkel végzik, ugyanis nem zárható ki, hogy az elkövetők még a környéken bujkálnak, illetve ott rejtették el a bűncselekményhez használt eszközöket.

Az alezredes közölte azt is, hogy a megyében és a környező megyékben telepített átengedési pontokon valamennyi áthaladó gépjárművet átvizsgálnak, és ellenőrzik az azokban utazókat. A kutatásban, az ellenőrzésben mintegy háromszázan vesznek részt.

Több száz bejelentés

A rendőrség a környéken lakóktól, a móri és környékbeli pince- és hétvégiház-tulajdonosoktól több száz információt és bejelentést kapott gyanús autókról, személyekről. A rendőrök minden bejelentést ellenőriznek.

Erdélyi Csaba kérdésre válaszolva elmondta: a tanúk leírása alapján több grafikai rajz készült az elkövetőkről, illetve azokról a személyekről, akik korábban feltehetően felderítést végezhettek a móri pénzintézetek környékén.

Többféle rajz is van

Az eltérő tanúvallomások alapján készült rajzok nem mindegyike hasonlít a keresett bűnözőkre. Erdélyi Csaba ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a bűncselekménnyel kapcsolatosan két bűnözőt keresnek, de három különböző arcról készült rajz van a rendőröknél.

A rajzokat, amint az indokolt lesz, és arra engedélyt kapnak, nyilvánosságra hozzák.

Fekete zászlók mindenütt

Még dolgoznak a helyszínelők az Erste Bank móri fiókjában - mondta Erdélyi Csaba, aki elmondta azt is, hogy valamennyi áldozatot sikerült azonosítani, nevüket a hozzátartozók értesítését követően hozzák nyilvánosságra.

A rendőrségi sárga szalaggal lezárt pénzintézet előtti füves területek mécsesek, virágcsokrok jelzik a móriak gyászát. A város valamennyi középületére, intézményére, gyárára kitűzték a fekete lobogót. Pánikhangulat nincs a városban, de a szülők többsége elkíséri az iskolába, majd tanítás után hazaviszi gyerekét. A város szemmel láthatóan még nem tért magához a bűntény okozta sokkból.

A történtek annál inkább megrázták az ott élőket, mert az áldozatokat sokan ismerték, sokan álltak családi, baráti kapcsolatban velük.