Először róttak ki letöltendő börtönbüntetést állatkínzásért

2004.11.22. 10:18
Tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre, illetve hat hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Tiszafüredi Városi Bíróság azt a két férfit, akik brutális módon megölték kutyáikat, adta hírül a Magyar Rádió. A ház udvarán rendezett mészárlásnak egy szemtanúja volt, őt később megverték. Az ítélet nem jogerős.
Első fokon letöltendő börtön-, illetve fogházbüntetést szabott ki a tiszafüredi Városi Bíróság arra a két férfira, akik különös kegyetlenséggel végeztek kutyáikkal. A két középkorú elkövető (az egyik 48, a másik 45 éves) saját kutyáját ölte meg. A két állatot nyakuknál fogva felakasztották a házuk udvarán álló fára, és addig lőttek rájuk légpuskával, amíg volt bennük élet.

A mészárlásnak egy szemtanúja is volt, aki később feljelentette a kutyagyilkosokat. Mikor kiderült, hogy emiatt eljárás indul ellenük, az egyik elkövető meg is verte a tanút. A két férfi nem ismerte el a bűncselekményt, de a szakértői vizsgálatból kiderült a bűnösségük.

Az egyik férfi tíz hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, mivel többszörös visszaesőként követte el az állatkínzást, és az ő nevéhez fűződik a tanúverés is, amely aljas indokból elkövetett könnyű testi sértésnek minősül. A másik vádlottra hat hónap letöltendő fogházbüntetést szabott ki a Tiszafüredi Bíróság. Az ítélet nem jogerős.

Szégyenlista

Az állatvédelmi törvényből
A parlament idén márciusban fogadta el az állatvédelmi törvényt, ami az addigi szabálysértés helyett bűncselekménnyé nyilvánítja az állatkínzást. A törvény szerint az állatviadalok szervezését három évig, az állatkínzást pedig két évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni. A jogszabály szerint állatkínzást követ el az, aki gerinces állatot úgy bántalmaz, illetve tart, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet. Az állatkínzás vétségét követi el az is, aki állattartóként háziasított emlősállatot vagy az ember közelében tartott veszélyes állatot elűz, elhagy vagy kitesz.
2003 júniusában történt az az elhíresült, vérfagyasztó kutyakínzás Fadd-Domboriban, amely az állatvédelmi törvény szigorításáért indított aláírásgyűjtés egyik kiváltó oka volt. Biztonsági őrök először riasztópisztollyal lövöldöztek egy kutyára,majd autójuk után kötötték és száz méteren át vonszolták a szerencsétlen állatot. A másnap megtalált kutya a gondos ápolás ellenére elpusztult. A 2004 márciusában megszavazott, új állatvédelmi törvény hatályba lépése óta a következő esetekről számolt be az Index:

Májusban egy komp utasai lettek szemtanúi annak, hogy két horgászó férfi három úszó őzet vesz üldözőbe, majd az egyiket belefojtja a vízbe.

Májusban felakasztott kutyát találtak egy oszlophoz kötve Aszaló határában, az Encsi Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Még mindig májusban baltával és hurokkal akarta kivégezni kutyáját egy 62 éves debreceni férfi. Bár az állattartó már lesújtott "kedvencére", a kutya kitépte magát és elmenekült.

Júniusban szekér után kötött kutyáról érkezett bejelentés Tolna megyéből. A szamár vontatta szekérrel a kutya nem sokáig tudta tartani a tempót, így holt teherként vonszolódott a szekér után.

Júliusban egy madzagra kötött kiskutyát vert agyon egy mezőszentgyörgyi férfi. A félig agyonvert kutyát az állatkínzó egy üres telekre dobta, az állatorvosok már nem tudtak segíteni rajta.

Júliusban tíz hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a bíróság azt a kiskunfélegyházi férfit, aki kalapáccsal verte össze zsákba dugott kutyáját.

Szeptemberben kilométereken át vonszolta kocsijához kötve kutyáját két férfi Zuglóban. Tettüket azzal indokolták, hogy a tacskó rámorgott egyikük gyerekére.

  • Tippek
  • Árfolyam