Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

'Gyilkos telefonszámok' tartják rettegésben a nigériai mobilosokat

2004.07.19. 16:12
A Nigériában terjedő babona szerint, ha valaki felveszi csörgő telefonját, miközben a "gyilkos számok" egyikéről kap hívást, azonnal meghal. A mobilszolgáltatók igyekeznek mindenkit megnyugtatni, hogy senki nem halhat meg attól, ha válaszol a hívásokra.
Az utóbbi időben aggódva figyelik a kijelzőn megjelenő hívószámot a lagoszi mobiltelefon-tulajdonosok, alaposan megfontolva, hogy fogadnak-e bizonyos hívásokat - írja a BBC. A nigériai nagyvárosban széles körben elterjedt szóbeszéd szerint, ha valaki felveszi csörgő telefonját, miközben a "gyilkos számok" egyikéről kap hívást, azonnal meghal.

A helyi médiában szakértők és mobilszolgáltatók igyekeznek mindenkit megnyugtatni arról, hogy senki nem halhat meg attól, ha felveszi telefonját, ez csupán egy a sok alaptalan rémhír közül, ami a rendkívül babonás országban közszájon forog. Az állítólag halált okozó számok listája már sokakhoz eljutott, de eddig nem érkezett hír arról, hogy bárki életét követelte volna egy rejtélyes mobilhívás.

A mostani leginkább arra az évekkel ezelőtti rémhírre hasonlít, ami szerint egy szimpla kézfogás a nemi szervek eltűnését eredményezheti - emlékeztet a BBC. Akkor tragédiát is okozott a gyorsan terjedő rémhír, az átkozott kézfogással megvádolt embereket meglincselte a dühös tömeg, noha sem előtte sem utána nem jelentkezett azzal senki, hogy elveszítette volna becses testrészeit.