Végzetes golyóálló teszt Afrikában

2003.12.20. 13:47
Emberöléssel vádjával letartóztattak egy nigériai férfit, aki hűen követte az általa felkeresett törzsi gyógyító instrukcióit, és lelőtte a hatástalannak bizonyuló védővarázslatot készítő "mágust".
Golyóálló varázskötést készített megrendelőjének egy tradicionális afrikai gyógyító, azonban belehalt saját mágiájának tesztelésébe. A BBC tudósítása szerint a nigériai Ashi Terfát egy kliense lőtte agyon, miután a javasember saját maga vállalkozott tesztalanynak. A herbalista a hírek szerint a saját nyaka köré kötötte a védőbájt és megkérte ügyfelét, hogy adjon le rá lövéseket tesztelendő a varázslat hatékonyságát.

Umaa Akort emberöléssel vádjával letartóztatták, miután a férfi eleget téve az unszolásnak fejbelőtte a füvesembert - mondta el Bode Fakeye, a rendőrség szóvivője. Az AFP hírügynökség jelentése szerint a szerencsétlenül járt varázsló koponyája teljesen összeroncsolódott a közelről leadott lövéstől.

Akor puskagolyók ellen védő varázskötést kérve kereste fel a később áldozatává váló gyógyítót. Ez egyáltalán nem szokatlan a fekete kontinensen, Afrikában mindmáig igen erősen jelen vannak a boszorkánysággal és varázslásokkal kapcsolatos hiedelmek - jegyezte meg a BBC az eset kapcsán. A hagyományos gyógyítók széles körben kínálnak a helyi lakosoknak különféle mágikus gyógymódokat és szerencsétlenségektől védő varázsos erőket, az utóbbi időben ezzel arányosan megszaporodtak a hatástalan bűbáj miatt megtorlásban részesülő varázslókról szóló hírek.