Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Négyszáz rendbeli csalás miatt vonul börtönbe 'Kisbandi'

2004.01.23. 12:50
Jogerősen két év nyolc hónap börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság pénteken Lakatos Andrást. A Kisbandi gúnynéven ismertté vált férfi előzetes letartóztatásából 2001-ben, az elsőfokú ítélet kihirdetésekor szabadult, de most vissza kell mennie a börtönbe.
A bíróság tíz évvel ezelőtti cselekmények, összesen több mint négyszáz rendbeli csalás miatt vonta felelősségre Lakatos Andrást és több társát. Az ítélet szerint 1993-94-ben kft.-t alapítottak, és Romániában hirdetéseket adtak fel azzal, hogy 1200-1300 márka ellenében nulla kilométeres Dacia személygépkocsikra lehet előfizetni, és egy hónap múlva már szállítják is az autót.

Az eljárás adatai szerint a vádlottaknak nem is állt szándékukban a megrendelések teljesítése. A szervezett módon végrehajtott csalássorozatnak több száz károsultja volt, javarészt román állampolgárok. A bíróság 35 millió forint és kamatainak megfizetésére kötelezte a vádlottakat. A büntetőperben Lakatos András több vádlott-társa is két évet meghaladó börtönbüntetést kapott.

Az FBI fogta el

A büntetőper a kilencvenes évek közepén kezdődött, ám közben Lakatos András külföldre távozott. Több éves kint tartózkodás után nemzetközi elfogató parancs alapján az FBI fogta el Kisbandit Miamiban 2000 nyarán.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2001 októberében hirdette ki elsőfokú, nem jogerős ítéletét, akkor Lakatos Andrást 15 hónapos fogva tartás után az ügyész javaslatára szabadlábra helyezték. Az elsőfokú ítéletet kisebb változtatásokkal pénteken jogerőre emelő másodfokú döntés nyomán azonban Kisbandinak vissza kell mennie a börtönbe, hogy letöltse büntetése hátralevő részét.

Kikérte magának

Kisbandi egy időben szerepelt a tíz legkeresettebb magyar bűnöző - magyar rendőrség által készített - listáján, és az "alvilág bankáraként" is emlegették, ám ez utóbbit Lakatos András újságírók előtt többször is visszautasította.