Emőke
-4 °C
9 °C

Szemüveg nélkül vezette a repülőgépet

2005.11.11. 13:22
Július 15-én három magyar kisrepülő indult el Szlovákiába a győri repülőtérről, a három kisgép közül kettő másnap a likavai vár fölött légi felvételek készítése közben egymásba repült. A baleset okainak vizsgálatáról szóló jelentést pénteken tette közzé a szlovák légügyi hivatal vizsgálati osztálya.

Látászavara ellenére szemüveg nélkül vezette a repülőgépet és ez okozta a halálos kimenetelő balesetét annak a magyar pilótának, aki a nyáron egy másik magyar kisrepülővel ütközött és lezuhant Szlovákiában a likavai vár fölött.

Július 15-én három magyar kisrepülő indult el Szlovákiába a győri repülőtérről. A kötelékben repülő három kisgép közül kettő másnap a likavai vár fölött légi felvételek készítése közben egymásba repült. Az egyik gép lezuhant, pilótája és az utasa szörnyethalt. A másik, sérült gépet az egész géptest zuhanását fékező, automatikusan kinyíló ernyőszerkezet mentette meg, így a fák lombjai közé ereszkedő gép pilótája és utasa sértetlenül megúszta a balesetet.

A baleset okainak vizsgálatáról szóló jelentést pénteken tette közzé a szlovák légügyi hivatal vizsgálati osztálya. A jelentés megállapításai szerint a baleset áldozatául esett pilóta rosszul látó volt, valószínű, hogy szemüveg nélkül nem lett volna szabad repülnie. A pilóta szemüvege azonban a roncsok közül az alapos vizsgálat után sem került elő, és mert a kisrepülőnek semmilyen műszaki hibája nem volt, a bonctani orvos szakértő úgy találta, hogy a baleset a pilóta látászavara miatt következett be.