Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Teljes átvilágítás a kisvárdai rendőrségen

2007.05.22. 12:21
Totális papírmunka ellenõrzésbe kezdenek a kisvárdai rendõrkapitányságon. A rendõrbotrányoktól hangos hét után váltságdíj átvétele közben érték tetten a hétvégén két emberrabló rendõrt, és két civil társukat Kisvárdán. Hétfõn az ötödik tettestársat is beazonosították, aki szintén a rendõrség kötelékében szolgál. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a rendőröket és civil társaikat.

A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte az emberrablással gyanúsított kisvárdai rendőröket és civil társaikat Nyíregyházán kedden. Az összes fegyveres testületi vezetõ menesztése után igencsak kényessé vált a kisvárdai ügy, ezért ennek megnyugtató rendezésére eseti vizsgálati csoportot állított fel a szabolcsi rendõr-fõkapitányság.

Andrékó János rendõr-dandártábornok a Havaria pressnek azt mondta, olyan ellenõrzési csoportot állít fel, melynek feladata a Kisvárdai Rendõrkapitányság teljes átvilágítása lesz.

Az Index megkereste Fülöp Gergelyt az ORFK Szabolcs-Szatmár Bereg megyei sajtószóvivõjét, hogy magyarázza el, mit jelent a totális átvilágítás.

A szóvivõ elmondása szerint mivel magát a bûncselekményt a Szabolcs megyei Ügyészég vizsgálja, az átvilágítás a kapitányság mûködésének gyakorlatára terjed ki. A rendszert ellenõrzik - mondta, ezen belül a jelentési rendet, a naplózást és egyéb papírmunkákat.

Arról továbbra sincs információ, hogy a kisvárdai rendkívüli esemény miatt rendõri vezetõi szinten történik-e személyi változás.

Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fõügyészség szóvivõje a rendõrséget ért botrányok miatt korábban úgy nyilatkozott, az ügyészség nem tud arról, hogy a már elfogottaknál több rendõr is érintett lenne az emberrablási ügyben, "már ez is sok".

A megyei fõügyész, Kovács András tájékoztatása szerint a rendõrök egy cigarettacsempész banda tagjai voltak.

A csempészbanda vitába keveredett egy másik csempészbandával, a nézeteltérést próbálták a gyanú szerint emberrablással rendezni.

A megyei fõügyészség eddigi adatai szerint a két Kisvárda környéki társaság üzleti kapcsolatban állt egymással. A közelmúltban azonban az egyik társaság átverte a másik csapatot, az egyik szállítmányban ugyanis cigi helyett nagyrészt üres papírokat adtak el nekik.

A rendõrök bandája a gyanú szerint bosszúból elrabolta a másik banda egyik tagját. Ezután váltságdíjat - korábbi káruk, háromszázezer forint megtérítését - követeltek hozzátartozóitól, akik viszont a rendõrséghez fordultak.

A megyei fõügyészség kezdeményezte a gyanúsítottak elõzetes letartóztatását, az ügyben ma dönt a helyi bíróság.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!