Több vizsgálat mint kolbász

2000.06.27. 11:10
Egy amerikai kolbászgyáros három DFA (ottani KÖJÁL) ügynököt ölt meg, miután azok túl sokat szaglásztak üzeme körül. Az eset a kaliforniai kolbászmennyországként ismert San Leandro-ban történt.
Egyes helyeken a miniszterelnök tölti be a kolbásztöltő tisztségét is, máshol ugyanezen tevékenységet szigorúan szabályozák és rendszeresen ellenőrzik. Ilyen hely a kolbászfővárosként ismert San Leandro is. Ebben a városban élt és tevékenykedett Stuart Charles Alexander, aki az apjától örökölte kis cégét, aki az ő apjától örökölte, aki 1921-ben alapította. Igazi kis álomsztori, aminek azzal lett vége, hogy a Department of Fruit and Agriculture, az ottani KÖJÁL érdeklődni kezdett a cég iránt.

Alexander úr cégét először januárban zárták be, miután nem találták megfelelőnek a hőmérsékletet, amelyen a húst főzték, így a gyárnak be kellet zárnia. Később a feltételek megteremtése után a cég újra megnyitotta kapuit. A DFA rendszeresen ellenőrzött, és sajnos ismét elégtelennek találták a felkészültséget, így a céget újra be kellett zárni. Ez a procedúra a rendszeres ellenőrzésekkel egészen az elmúlt hétig folytatódott, amikor is a tulajdonos megelégelve a zaklatást lelőtte a látogatásra érkező inspektorokat.

A négy DFA ügynök egy előre megbeszélt időpontban várakozott a gyár előtt, a tulajdonos késett pár percet. Beszédbe elegyedtek, míg az épület kiskereskedelmi részlegébe értek. Aztán az egyetlen túlélő, aki szerencséjére kint maradt csak heves vitára lett figyelmes, majd lövéseket hallott. Aztán már csak azt látta, hogy az őrjöngő tulajdonos feléje rohan lövöldözve. Miután nem találta el, és utolérni sem volt képes visszament a gyárba, majd kicsivel később feladta magát egy arra járó rendőrjárőrnek.

Egy dolgozó vallomása szerint, aki végignézte a tragédiát a tulajdonos vitatkozni kezdett az ellenőrökkel, majd az irodájába szaladt és két pisztollyal tért vissza, amivel az ügynökökre lőtt. Ezek után kirohant az utcára, ott is leadott pár lövést, majd a helyszínre visszaérve még belelőtt a földön fekvő sebesültekbe. Az épületben tartózkodó három ellenőr belehalt a sérüléseibe, míg negyedik társuknak sikerült megmenekülnie. A gyilkos ezután az első arra járó rendőrnek feladta magát, fegyvertelenül. Az áldozatokat a rendőrség találta meg, az ablakot betörve, mivel az ajtó zárva volt.

A jelentés szerint a tettes már készülhetett, mivel az épületet átkutatva a rendőrök három pisztolyt és lőszereket foglaltak le. A tervezés tényét bizonyíthatja az is, hogy a kiskereskedelmi részlegbe vezette áldozatait, ami tulajdonképpen a cég üzlete volt és csak egy kijárattal rendelkezett. A nyomozók valószínűnek tartják, hogy a folyamatos ellenőrzések miatt Mr. Alexanderre nehezedő nyomás az őrületbe kergette, és emiatt követte el a gyilkosságokat.

A gyárat január óta folyamatosan bezárták, annak ellenére, hogy a környékbeli lakosok szerint az Alexander féle kolbász a legjobbak közül való volt. Valószínűleg frusztrálta, hogy a DFA nem találja megfelelő minőségűnek termékét. Más nem magyarázhatja ámokfutását, hiszen Alexander úr a kolbászgyáron kívül számos ingatlan tulajdonosa is, illetve tekintélyes összegeket örökölt édesapjától. Igaz a helybéliek szerint eléggé sokat költött, illetve a bíróságon már többen tettek ellene feljelentést kisebb-nagyobb tartozások miatt.

Alexander úr nem indokolta meg tettét, illetve nem kívánt vallomást tenni. Az orvosi vizsgálatok hivatottak majd eldönteni, hogy a gyilkos épeszű vagy sem. Mindezek után kezdődhet meg az érdemi eljárás. A szellemi állapot vizsgálatát befolyásolhatja az is, hogy a családban már történt egy öngyilkosság, az Alexander testvérek közül jelenleg csak Stuart van életben, egyik bátyját motorbalesetben veszítette el, míg másik fivére apjuk halála után öngyilkos lett egy vonat elé lépve.

A DFA szóvivői csak annyit tudtak mondani, hogy megrendítette őket az eset, és nagyon sajnálnák, ha ezentúl már ellenőreiknek is fegyveresen kellene járniuk, hogy meg tudják védeni magukat.