Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Kolerajárvány tört ki Burmában

Kritikussá vált a Nargis ciklon pusztítását túlélõk helyzete, tájékoztatott a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet munkatársa.

A legfrissebb információk szerint kolerajárvány tört ki a legtöbb kárt szenvedett területeken, mely jelentős mértékben csökkenti a ciklont túlélõ, de földönfutóvá vált áldozatok esélyeit.

Nincs elegendő ivóvíz, élelmiszer és fertõtlenítõszer, az emberek esővízzel oltják a szomjukat és egyre feszültebb a légkör az ételért és túlélésért folytatott küzdelem miatt, számolt be a Segélyszervezet munkatársa.

Megdöbbentõ hír, hogy az áldozatok körülbelül 40 százaléka gyermek, a felmérések legalábbis ezt valószínûsítik.

A katasztrófa méreteirõl érkező egyre részletesebb hírek ellenére a burmai katonai junta továbbra sem hajlandó a segélyszervezetek képviselõit beengedni az országba, a segélycsomagokat csak kísérő nélkül engedik be a határon.

Nincs több segély az ENSZ-től

Az ENSZ pénteken közölte, hogy nem küld több segélyt Mianmarba (Burmába), miután a hatóságok segélyszállítmányokat koboztak el. A szervezet ragaszkodik hozzá, hogy saját dolgozói osszák ki a segélyeket, de az ország katonai vezetése senkit nem enged be Mianmarba (Burmába).

Az ENSZ úgy tervezte, szombaton három további segélyszállítmányt küld Dubaiból, Indiából és Kambodzsából. Az ételen kívül küldenének például csónakokat a távoli területek elérésére. Az ENSZ Világélelmezési programjának (WFP) egy szóvivője azt mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak, hogy sosem találkoztak még ilyen mértékű ellenállással katasztrófa után felajánlott rendkívüli segítség esetén.

Az ENSZ azt állítja, két repülőgépnyi segélyszállítmányt foglaltak le a mianmari hatóságok. Ezekben étel és gyógyszer volt. A nemzetközi szervezet közölte, nem küld több segélyt az országba, mivel az nem jut el a rászorulókhoz.

A Mianmart irányító katonai diktatúra korábban közölte, hogy elfogadja a segélyeket, de nem enged be az ország területére külföldi mentőcsapatokat és újságírókat. Eddig mindössze 11 segélyszállító repülő landolhatott a katonai junta különleges engedélyével az ázsiai országban.

A délkelet-ázsiai országot múlt hét szombaton elérő, Nargis ciklon miatt mintegy másfélmillió ember vált hajléktalanná és több tízezren haltak meg. Az Egyesült Államok szerint az sem zárható ki, hogy 100 ezer halottja legyen a pusztító trópusi viharnak. A hivatalos adatok szerint 23 ezren vesztették életüket és 42 ezer embert még keresnek.