József, Bánk
-6 °C
0 °C

Segélyszállítmányok indultak Burmába

2008.05.06. 20:45
Az ENSZ, a különböző segélyszervezetek és a világ számos országa megmozdult a természeti katasztrófa sújtotta Mianmar (a volt Burma) megsegítésére, de a segélyszállítmányok eljuttatását hátráltatja, hogy a mianmari katonai junta nehezen ad beutazási engedélyt.

Az ENSZ közlése szerint Mianmar jelezte, hogy szüksége van a ciklon áldozatainak megsegítésére. Mint Elisabeth Byrs szóvivő elmondta, a világszervezet munkatársai azonban még mindig várnak a beutazási engedélyre.

Paul Risley, az ENSZ Világélelmezési Programjának szóvivője kedden Bangkokban reményét fejezte ki, hogy 48 órán belül megkapják a vízumot, és megkezdhetik a segítségnyújtást a fedél nélkül maradt, egymilliónyira becsült embernek.

Időközben megérkezett az első segélyszállítmány, egy katonai repülőgép kilenc tonnányi különféle felszerelést vitt Mianmarba. A helyi hatóságok közlése szerint az országnak elsősorban a háztetők fedésére szolgáló építőanyagra, gyógyszerre, vízfertőtlenítő tablettákra és moszkitóhálókra van szüksége.

Az Európai Bizottság 2 millió euró értékű segélyszállítmányt ajánlott fel, Kína - Mianmar szoros szövetségese - pedig egymillió dollár értékű segélyszállítmányt, illetve készpénzt bocsátott rendelkezésre.

Az ENSZ-főtitkár, Ban Ki Mun közlése szerint a világszervezet egy szakértői csoportot állított fel a helyzet felmérésére. A csapat már talán kedden útnak indul.

George Bush amerikai elnök személyesen ajánlotta fel az Egyesült Államok segítségét a katasztrófa sújtotta délkelet-ázsiai országnak. Mint Hofer László, az MTI washingtoni tudósítója jelenti, Bush felszólította az országot irányító katonai juntát, hogy fogadja el a segélyt az amerikai haditengerészet térségben gyakorlatozó hajóitól.

Ezt megelőzően azonban szükség van egy amerikai kárfelmérő csapat beengedésére is - mondta. Megfigyelők szerint azonban a mianmari katonai vezetés, - amely azzal vádolja Washingtont, hogy hatalmának megdöntésére törekszik - nem fog beengedni amerikai hadihajókat területére. Washington sürgős segélyként 250 ezer dollárt ajánlott fel a ciklon áldozatainak, de jelezte, hogy további 3 millió dollárt szán erre a célra.

XVI. Benedek pápát mélyen elszomorította a mianmari tragédia - közölte a Vatikán. A katolikus egyházfő arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen gyűjtsön segélyt a bajban lévő ország számára. A pápa imádkozik a katasztrófa több mint 22 ezer halottjáért és azokért, akik fedél nélkül maradtak és szenvednek.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egymillió forint értékben juttat segélycsomagokat a ciklon miatt otthonukat vesztett mianmari lakosoknak. A segélyszervezet jelenleg Thaiföldön dolgozó délkelet-ázsiai programigazgatója, Luter Gábor megkezdte a gyorssegélycsomagok beszerzését. A szervezet adománygyűjtő felhívást is közzétett, a magyar állampolgárok segítségét kérve.

Kedden elindult Mianmarba a Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 speciális mentőcsapata Pavelcze László vezetésével. A nemzetközi mentőcsapatban a magyarokon kívül ausztrál mentők vesznek részt. A szeretetszolgálat szintén kérte a magyar állampolgárokat, hogy adományaikkal támogassák a szolgálat humanitárius segítségnyújtását Mianmarban.