Auguszta
-3 °C
2 °C

Több százezer hajléktalan Burmában

2008.05.05. 11:41
24 millió ember él Burma azon régióiban, ahol a hétvégén ciklon pusztított, és amit katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítottak. Több százezer ember hajléktalanná vált, és ugyanennyinek nincs ivóvize. Az ENSZ tárgyalni kezdett a burmai kormánnyal, hogy könnyítsék meg a segélyszállítmányok célba jutását.

Több százezer ember vált hajléktalanná Burmában az országon végigsöprő trópusi ciklon miatt, közölte hétfőn egy ENSZ-tisztviselő. Richard Horsey, a világszervezet regionális segélyközpontjának munkatársa a thaiföldi fővárosban, Bangkokban közölte, hogy legalább ugyanennyi embernek nincs ivóvize. Segélyszervezetek készen állnak arra, hogy palackozott vizet és főzőkészülékeket szállítsanak a térségbe.

A Nargis névre keresztelt ciklon a hét végén okozott súlyos károkat az ázsiai országban. A viharban több mint húszezer épület dőlt romba, többségük az Iravádi folyó alacsonyan fekvő deltájában. Legkevesebb 350 ember életét vesztette. A katonai junta által ellenőrzött Miaddi televízió azt jelentette, hogy az ország öt déli régióját katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították.

A Nemzetközi Vöröskereszt közölte, különböző csoportok igyekeznek felmérni a kár mértékét és azt, hogy mennyi segélyre van szükség a katasztrófa sújtotta régiókban, ahol közel 24 millió ember él. Michael Annear, a szervezet délkelet-ázsiai katasztrófakezelő központjának vezetője elmondta, hogy víztisztító tablettákat, ruhákat, sátorlapokat, főző- és tisztálkodási eszközöket vinnének a területre.

A Burmában két évvel ezelőtt született szabályozás szerint a segélyszervezetek tagjainak beutazási engedélyre van szükségük, hogy eljussanak a katasztrófa sújtotta területekre, ahova a hivatalos szervek képviselői is elkísérik őket. Terje Skavdal, a humanitárius segítség koordinálásával foglalkozó ENSZ-bizottság (UNOCHA) regionális vezetője kijelentette, párbeszédet folytatnak a burmai kormányzattal arról, hogy a segélyeket közvetlenül eljuttathassák a katasztrófát szenvedett emberekhez.