Frigyes
18 °C
24 °C

Árverésen a világ leghosszabb körmei

2000.12.19. 14:44
Árverésen kínálja eladásra a világ leghosszabb körmeit az indiai Shridhar Chillal, miután közel egy fél évszázadig növesztette őket. A fényképészként dolgozó férfi húsz éve a Guiness Rekordok Könyvében is szerepel. Shridhar legkevesebb 200 ezer dollárt szeretne kapni becses szaruképződményéért.

Chillal körmeinek összhossza 6,21 méter
Megunta a hosszú körömmel járó kellemetlenséget és egy Hongkongban megrendezendő árverésen kínálja őket eladásra az indiai Shridhar Chillal. A férfi 14 éves korában (1952-ben) hallott egy kínai papról, aki 55 centiméteresre növesztette meg körmeit. Ekkor úgy döntött, hogy túlszárnyalja a rekordot. Elhatározásában senki sem tudta megingatni, munkát is talált magának: 1957 és 1973 között szabadúszó fényképészként kereste kenyerét, 1973-tól pedig az állami sajtóban alkalmazták ugyancsak fényképészként, 1995-ben nyugdíjba vonult.

A körmök összhossza 6,21 méter

Körmeit csak a bal kezén növeszti, a jobb kezén normális méretű szaruképződmények vannak. Az 1998-ban mért adatok szerint az öt ujján lévő körmeinek teljes hossza 6,15 méter. A nagyujján 1,42 méter, a mutatóujján 1,09 méter, a középső ujján 1,17 méter, a gyűrűsujján 1,26 méter és kisujján 1,21 méter hosszú körmei vannak. A körmök nem nőttek egyenesen, hanem felcsavarodtak és rettenetesen nehezek. A férfi folyamatosan óvja büszkeségét: ha szemből fúj a szél, akkor hátat fordít, nehogy egy erősebb széllökés letépje őket.

Bal keze elsorvadt

Shridhar Chillal alaposan megszenvedett a hosszú körmök miatt: kezdetben állandó fájdalmat érzett a körmök súlya miatt csuklóban, könyökben és vállban, azután minden ideg elsorvadt a bal kezében, mert azt nem tudta használni. Bár nem tudni, hogy a hosszú körmök miatt-e, de a férfi teljesen megsüketült a jobb fülére is.

,,Nem tudok normálisan aludni, nem tudok forgolódni, nem tudom felhúzni a takarót, felrázni a párnát, még az unokámat sem tudom megölelni" - panaszkodott a Reuters hírügynökségnek a férfi. ,,Már idős vagyok, ezeket a kellemetlenségeket nem tudom tovább elviselni" - mondta a férfi. Chillal Hongkongban jelentette be, hogy le szeretné vágni, és el szeretné adni körmeit. A férfi szívesen látná azokat egy múzeumban, és legkevesebb 200 ezer dollárt szeretne kapni az öt körömért.