Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Amputálhatják a karambolozó Lamborghini sofőrjének lábát

2007.10.30. 18:12
Szeptember végén két luxusautó karambolozott Budapesten, a Lamborghini sofőrje súlyos lábsérülést szenvedett. Közben előzetes letartóztatásba helyezték egy adócsalási ügy miatt, így öt hét után a János Kórházból a tököli rabkórházba szállították. A család és az ügyvéd szerint a döntés azt jelentheti a fiatalembernek, hogy amputálják a lábát, mivel a tököli rabkórházban nem tudják megadni neki a felépüléshez szükséges kezelést.

Elveszítheti egyik lábát az a fiatalember, aki szeptember 22-én sportkocsijával óriási sebességgel száguldott, majd karambolozott a főváros M1-es és az M7-es autópálya közös, befelé vezető szakaszán. A balesetben egy Lamborghini és egy Porsche ütközött egymással, a két sofőrt a tűzoltók szabadították ki az égő roncsokból.

A rendőrség szakértői vizsgálata még nem zárult le, közölte kérdésünkre a BRFK, így egyelőre nem világos, hogy az autók milyen sebességgel haladtak. Hasonló gyorsulási versenyeket a sportkocsik rajongói gyakran rendeznek, az azonban rendhagyónak számít, hogy nem zárt pályán tesztelik egymás ellen az autókat. Forrásaink szerint a balesetben az okozott kár megközelíti a 100 millió forintot, mivel a Porsche majdnem 50 millió forintba, a Lamborghini pedig 45 millió forintba kerül.

MTI Fotó Kis Gábor

A Lamborghinit vezető, súlyos lábsérülést szenvedett fiatalembert a Szent János Kórház traumatológiai osztályára vitték, egészen keddig ott kapott kezelést. Kedden azonban a sofőrt átszállították a tököli rabkórházba. A férfi élettársa szerint ott nem biztosított az a szakszerű ellátás, mint a Szent János Kórházban, így megtörténhet, hogy a sérült lábat amputálni kell.

A nő elmondta, hogy hétfő este 10-kor értesült az átszállításról, de először maga sem hitte el, mivel ismerte a kezelőorvos véleményét, azaz hogy a férfi nincsen szállítható állapotban, sebe ugyanis elfertőződött. Elmesélte, hogy kedden négy maszkos kommandós és két rendőr jelent meg a traumatológiai osztályon, és elszállították a férfit. Bár kocsijával útjukat akarta állni, próbálkozása sikertelen volt.

Előzetesben a Lamborghini sofőrje

Október közepén a sofőrt a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) hatáskörében előzetes letartóztatásba helyezték adócsalás alapos gyanúja miatt, ezért őrizetet kapott a kórházban, mondta el az Indexnek Lex Annamária, a férfi jogi képviselője.

A VPOP mint nyomozó hatóság arra gyanakszik, hogy a sofőr érintett abban az ügyben, melyben egy autókereskedő cég úgy hozott be luxusautókat Magyarországra, hogy 527 millió adót nem fizetett be utánuk. A hatóság október közepén összesen 169 behozott autóról tudott, melyek legnagyobb részét már korábban értékesítette a kereskedő, a VPOP 29 autót foglalt le. Az ügyben összesen négy férfit gyanúsítanak.

Az autóbalesetben nem volt vétkes

"A szeptemberi karambolban a rendőrség megállapította, hogy ügyfelem nem volt vétkes, a balesetet a Porsche sofőrje okozta, így abban az ügyben nem folyik ellene eljárás" - mondta Lex Annamária. Hozzátette, hogy az előzetes letartóztatás az adócsalási ügyben két hete történt, reményeik szerint bármelyik pillanatban bebizonyosodhat, hogy abban is ártatlan, és visszanyerheti szabadságát.

A sofőr élettársa elmesélte, hogy az előzetes letartóztatás óta őt sem engedték be látogatni a kórházi szobába annak ellenére, hogy négy éve élettársak, eljegyzésüket most tervezték, csak a baleset keresztülhúzta számításaikat. Lex Annamária ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy kapcsolattartási kérelmet adtak be, azonban a mai napig nem született döntés, így csak őt, az ügyvédet engedték be a sofőrhöz.

„Az arca el van torzulva, nagyon rosszul néz ki, le van fogyva, még sose láttam ilyennek” – számolt be a férfi élettársa, miután az elszállításkor két hét elteltével újra találkoztak.

Térdet és térdkalácsot épít

Lex Annamária védencéről elmondta, hogy a kezelőorvos folyamatosan tájékoztatta a VPOP-t a sofőr állapotáról, azaz hogy a balesetben szétrobbant térdet és térdkalácsot hogyan próbálja megmenteni. Kiemelte, hogy egy speciális szakterületről van szó, mivel a sípcsont és a combcsont összecsúszott, így a térdet és a térdkalácsot művi eljárással kell létrehozni.

Tovább nehezíti a kezelést, hogy a seb elfertőződött, így az antibiotikumos kezelés mellett folyamatosan tisztítani kell, amit a kezelőorvos naponta többször el is végez.

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy mivel a kezelés annyira speciális, a tököli rabkórház nem lehet felkészülve ennek folytatására. Tisztában van ugyanakkor azzal, hogy a Szent János Kórházban nehezen megoldható az őrzés, a rabkórházba való átszállítással pedig a feladat kikerül a VPOP felelősségi köréből.

A sofőr állapotáról meg akartuk kérdezni kezelőorvosát is, telefonon sikerült is elérni őt, azonban nem akart nyilatkozni betegéről. Kérdésünkre csak annyit mondott, hogy mivel ő irányította a kezelést, valószínűleg nála jobban senki nincs tisztában a beteg állapotával.

Nem vállalta a felelősséget

Lex Annamária a zárójelentésről annyit árult el nekünk, hogy a kezelőorvos a felülfertőződésért és a láb funkcionális működéséért az átszállítás miatt nem tudja vállalni a felelősséget. Az ügyvéd hozzátette, az orvos eddig úgy vélekedett, hogy a páciens meggyógyulhat annyira, hogy a sérült jobb láb funkcionálisan működjön.

Az átszállítás miatt szélsőséges esetben azonban elképzelhető akár az amputálás is, enyhébb esetben pedig például a sántaság. „Ez az emberi jogok lábbal tiprása. Nem kínzásra, és a láb elvesztésére ítélték, hanem rabságra” – fogalmazott a jogi képviselő.