Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Laptopokra vadásznak az irodaházi besurranók

2007.06.14. 14:26
Ahogy a legtöbb munkahelyen felváltották a huszonöt kilós villanyírógépeket a pár kilós laptopok, úgy kapcsoltak a tolvajok is. Manapság az egyik legkönnyebb pénzszerzési forrás, ha valaki besétál egy irodaházba és begyújti az épp gazdátlanul árválkodó több százezer forintos munkaeszközöket.

Lépést tartanak az egyre terjedő számítógépes munkavégzéssel és a változó irodai munkahelyi körülményekkel a tolvajok. Az utóbbi idők rendőrségi híreiből kiderül, hogy sokasodnak az olyan esetek, amikben értékes munkaeszközök tűnnek el az íróasztalokról, szekrényekből. Leginkább a több százezer forintos, viszonylag könnyen felkapható és táskába rejthető laptopok a kapósak.

Az utóbbi napok rendőrségi hírei közt több laptoplopásról is lehet olvasni. Szeged belvárosában egy irodaház portájáról tűnt el szerdán egy notebook: az ott dolgozó fiatalember a kukákat húzta be az utcáról az épületbe és már csak azt vette észre, hogy az ajtón kiszalad egy 12-13 éves gyerek hóna alatt az értékes munkaeszközzel. A gyereket egy 30 éves férfi is követte, együtt szálltak fel egy helyijáratú buszra. A rendőrök végül elfogták mindkettőjüket, a laptop is megkerült.

A héten két másik esetről is beszámolt a rendőrség, a május 9-én a gödöllői Szent István Egyetem Páter Károly utcai tanszékéről laptopokat és projektorokat loptak a besurranó álkulcsosok közel másfél millió forint értékben. Szentesen egy számítástechnikai üzlet kirakatából emeltek el egy laptopot: a boltba négyen mentek be, ketten elterelték a tulajdonos figyelmét, míg a másik két tolvaj ellopta a kirakatban lévő gépet.

Az irodaházak a legnépszerűbb célpontok

A rendőrség honlapján megtalálható korábbi hír szerint egy 25 éves budapesti férfi legalább tíz laptopot zsákmányolt két irodaházból. R. Sándor egyik trükkje az volt, hogy a Roosevelt téren található irodaház portáján belépőkártyát vett fel, amivel akadálytalanul jutott be több irodába is. Összesen nyolc laptopot zsákmányolt, 2,8 millió forintos kárt okozva - ezzel csúcstartónak is tekinthető ebben a műfajban.


A férfi megfordult a IX. kerületben is, ott szintén egy irodaházat szemelt ki. Kijátszotta az ott dolgozók éberségét, és két laptoppal, illetve 90 ezer euróval távozott. A nem túl körültekintő tolvaj lebukását megkönnyítette, hogy a Roosevelt téri irodaházban a saját nevére kérte az ideiglenes belépőkártyát. A fenti két esetről beismerő vallomást tett, de a nyomozók feltételezik, hogy több hasonló lopás is lehet a számláján, lakásán ugyanis több laptoptáskát is találtak a nyomozók.

Trükkös tolvaj

Januárban egy másik laptopokra specializálódott tolvajt is elfogtak a rendőrök. A férfi egészen egyedi módszert dolgozott ki: álnéven bejelentkezett egy takarítócéghez, főnökei ablakmosóként küldték ki irodaházakhoz. A trükkös tolvaj természetesen nem sok üvegtáblát pucolt meg, hanem alkalmanként magához vett egy-két őrizetlenül hagyott notebookot, majd lelépett.

A budapesti rendőrök több irodaházi tolvajt is keresnek jelenleg. A III. kerületben, egy Bécsi úti irodából február elején loptak el egy táskát, benne laptop, fényképezőgép és különféle értéktárgyak voltak. A VI. kerületben, a Révay utcában szintén egy irodaház volt egy tolvaj célpontja. A férfi ebédidőben érkezett be az épületbe, az ott dolgozók figyelmetlenségét egy laptop bánta. Mindkettőjükről készített felvételt a biztonsági kamera, de a hatóságok egyelőre nem akadtak nyomukra.

Kapós a MacBook

Nemcsak Budapesten, de a nagyobb vidéki városokban is akad példa az irodaházi tolvajlásokra. Az utóbbi időben Debrecenből is jelentettek hasonló besurranásos lopásokat: a Tarján utcai elején lévő irodaépületből egy MacBook tűnt el, amit feltehetően az a piros baseballsapkás férfi rakott hátizsákjába, akiről a biztonsági kamera felvételt készített. A képeken jól látszik, hogy a férfi óvatosan benézett az egyik nyitott irodába, majd látva, hogy ott nem tartózkodik senki, bement és magára zárta az ajtót.


A Debreceni Rendőrkapitányság egy januári eset tettesét is keresi: az ismeretlen férfi egy Csapó utcai irodaépület II. emeleti irodájából lovasított meg egy laptopot. A férfi az épület folyosóján lófrált, amikor pedig valakivel összetalálkozott, mobiltelefonálást tettetett. A kamerák képei alapján azt állapították meg a rendőrök, hogy pár perc után egy szatyorral a kezében hagyta el az épületet.

Egyre drágább munkaeszközök

Az tény, hogy az utóbbi években egyre több alkalmazott dolgozik a cége által rendelkezésére bocsátott laptoppal, illetve egyre több irodában vannak értékes műszaki felszerelések, például projektorok, drága monitorok, palmtopok, PDA-k, értékes mobiltelefonok. Évtizedekkel ezelőtt sokkal ritkábbak voltak a drága munkaeszközök, egy Erika írógép, vagy egy huszonöt kilós villanyírógép ritkán esett lopás áldozatául. Mészáros Péter ezredes, az V. kerületi kapitányság vezetője szerint nagy részben a cégeken múlik, hogy mennyire vigyáznak alkalmazottaik a vagyontárgyakra. "A többség elsősorban portaszolgálat tartásával, biztonsági emberek alkalmazásával próbál védekezni, de a jelek szerint ez sokszor kevésnek bizonyul".

Úgy tűnik, a céges tulajdon szemmel tartása ugyanúgy dolga lenne az irodák népének, mint a biztonsági szolgálatnak. Az, hogy a cég a figyelmetlen, felelőtlen vagy egyszerűen peches munkavállalóra terheli-e a rábízott értékes munkaeszköz eltűnéséből eredő károkat, ma már nem a rendőrség dolga. "A rendszerváltás előtti időkben, az állami vállalatok korában kicsit más volt a helyzet. Akkor hivatalból küldtünk a megkárosított cégnek megkeresést az ellopott tárgyról és ez alapján indulhatott külön eljárás a dolgozó ellen" - emlékezett vissza a kapitányságvezető.