Elektrosokk egy kivilágítatlan biciklisnek

2008.01.31. 13:10
Elektromos pisztolyt használt egy rendőr egy kerékpáros ellen Kaliforniában, mivel a férfi megfelelő éjszakai kivilágítás nélkül tekert, és igazoltatásakor menekülni próbált. Többen betiltanák a rendőrök által használt elektrosokkolókat, amelyek korábban több száz esetben halálos áramütést okoztak.

Elektromos pisztollyal lőtt le az Egyesült Államokban a Glenn megyei seriffhelyettes egy kerékpárost, aki éjszaka feltehetően a szükséges kivilágítás nélkül tekert, írja az AP amerikai hírügynökség. A rendőrség szerint a Taser elektromos pisztolynak csak az egyik tűje érte el a kerékpáros Omar Herrada Riverát, akit szerintük így nem érhetett áramütés. Miután egy kórházban kivizsgálták, Riverát őrizetbe vették, mivel megtagadta az igazoltatást, és a gyanú szerint megfelelő kivilágítás nélkül és részegen biciklizett, ráadásul hamis okmányok voltak nála.

A helyi rendőrség szóvivője szerint helyesen járt el a helyettes, mert az igazoltatott kerékpáros megpróbált elfutni, és figyelmen kívül hagyta az intézkedő rendőr felszólításait. "Nem gondoljuk, hogy a Taser veszélyesebb lenne, mint más fegyverek, például a borsspray vagy a gumibot" - magyarázta a szóvivő. Hozzátette, hogy a rendőrök természetesen nem használnak elektromos pisztolyt éppen autót vezető vagy kerékpározó emberek ellen.

A Taser egy hagyományos pisztolyra emlékeztető elektrosokkoló, amelyik a pisztolyhoz vezetékkel csatlakoztatott két vékony tűt lő ki. Ezek emberrel érintkezve akár 50 ezer voltos áramütést is okozhatnak, és bárkit azonnal mozgásképtelenné tesznek.

Korábban már többen is kifogásolták a Taser pisztolyok hatósági használatát, mivel többen is meghaltak az áramütés miatt (az Amnesty International nemzetközi emberjogvédő szervezet szerint az elmúlt öt évben több, mint kétszáz ember halt meg az elektromos pisztolyok miatt Kanadában és az Egyesült Államokban). 2007 októberében nagy felháborodást váltott ki, amikor a vancouveri repülőtéren meghalt egy dührohamot kapott lengyel férfi, akire a rendőrök többször is rálőttek Taserrel, annak ellenére, hogy nem tanúsított ellenállást.