Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Plagizált és drogot árult a Lonely Planet szerzője

2008.04.13. 19:50
A Lonely Planet útikönyvkiadónak több országból tudósító férfi könyvet írt arról, hogy hogyan jutnak pokolra az útikönyvírók.
Kohnstamm Myspace fotója

A Lonley Planet egykori szerzője, Thomas Kohnstamm egy ausztrál újságnak elárulta, hogy amíg a Lonely Planet alkalmazásában tudósított utazásairól, többször plágiumot követett el, alacsonynak tartott fizetését drogkereskedésből egészítette ki, és volt hogy úgy írt egy országról, hogy el sem utazott oda. Kohnstamm most azért állt elő ezen tetteivel, mert jövő héten jelenik meg könyve útikönyvírói megpróbáltatásairól „Pokolba jutnak-e az útikönyvírók? – Történet emelkedett kalandokról, kérdéses erkölcsökről és a professzionális hedonizmusról” címmel. A szerzőről Myspace profiljából még többet tudhatnak meg (képeket is közöl, és blogol a könyv írásának folyamatáról).

Az ausztrál Daily Telegraphnak elárulta, hogy mivel nem kapott elég pénzt a Lonely Planettől a kolumbiai utazásához, a könyvet San Fransiscóból írta meg a kolumbiai nagykövetségen dolgozó, aktuális barátnőjének segítségével. A harminckét éves Seattle-i születésű férfi azt is beismerte, hogy elfogadott ingyenes utazási ajánlatokat, amit a Lonely Planet szabályozása szigorúan tilt dolgozóinak.

Kohnstamm több mint egy tucat Lonely Planet könyvben működött közre: a Brazíliáról, Kolumbiáról, a Karib-szigetekről, Venezueláról, Chiléről és Dél-Amerikáról szólókban.

A Lonely Planet szerkesztősége a Telegraphot egy levélben értesítette arról, hogy ellenőrzik a Kohnstamm által írt szövegeket, és ha olyat találnak benne, ami nem felel meg a valóságnak, akkor kijavítják. A jövőben pedig jobban odafigyelnek, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Kohnstamm könyveinek kiadója azt is közölte, hogy könyveit azóta átfutották, de elsőre nem találtak bennük semmi olyat, ami ne állná meg a helyét.

A Lonely Planet körülbelül ötszáz helyről adott ki eddig úti irodalmat, amiket átlagosan kettő-négy évente frissítenek. Több mint háromszáz szerzővel dolgoztatnak, és évente több mint hatmillió példányban kelnek el kiadványai.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!