Valér
4 °C
8 °C

Mégsem macskából készül a biodízel

2005.09.15. 16:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Az 55 éves Dr. Christian Koch cáfolta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy macskatetemekből állítana elő biodízelt.

Mégsem olyan a biodízelolaja annak a német feltalálónak, akiről a német Bild című lap (és az alapján az Index) azt írta a héten, hogy döglött macskákból is készíti az üzemanyagot. Az 55 éves Dr. Christian Koch cáfolta, hogy speciális kondérjába, amellyel a biodízelt előállítja, régi gumiabroncsok, műanyagszemét, rongy és papírhulladék mellé macskát is adagolna.

"Legfeljebb varangyos béka merülhetett fel bennem" - mondta Koch a Reuters brit hírügynökségnek, amely a Bildnek "köszönhetően" szintén beszámolt a döglött macskás autómeghajtásról.

Koch eljárásának lényege egyébként az, hogy az egész szeméthalmazt felhevíti 300 Celsius-fokra, kiszűri belőle a szénhidrogént, majd pedig egy katalizátorral átalakítja dízelolajjá. A bioüzemanyag literje 60 forintba se kerül.

A Bild szóvivője a Reutersnek azt mondta, hogy "elméletileg" döglött macskát is hozzá lehetne adni Koch szabadalmaztatott eljárásához. Az újságban a következő főcímmel jelent meg a hír: "Egy német feltaláló macskákból üzemanyagot nyer - egy teletankoláshoz húsz macska kell neki." Az alcím pedig ez volt: "Valóban tud üzemanyagot gyártani macskákból?"

A cikk szerzője feltárta: Koch sohasem mondta neki "direkte", hogy döglött macskákat is használ biodízeléhez.