Eleonóra
-1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Hatvannégy év fegyház a kecskeméti maffiózóknak

2006.10.06. 12:34
Összesen hatvannégy év fegyházbüntetést szabott ki jogerős ítéletében a "kecskeméti maffiaper" néven elhíresült ügy vádlottaira a Szegedi Ítélőtábla Az elsőrendű vádlottat, Radnai Lászlót 12 év fegyházra ítélték.

Ítéletet hirdetett a Szegedi Ítélőtábla a kecskeméti maffiaperben. Az ítélethirdetés rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajlott, az ítélőtábla épületének környékét a rendőrség lezárta, a tárgyalótermet felfegyverzett, símaszkos kommandósok biztosították.

A vádlottak jelentős részét bűnszervezetben elkövetett cselekmények miatt ítélték el. Radnai Lászlót az ügyészség bűnszervezet irányításával vádolta.

A vádirat szerint 2004 tavaszán a csoport egyik riválisát, Tibort külföldi bérgyilkosokkal akarta megöletni. Az ismeretlenül maradt bérgyilkosok a megbízóktól motort és lőfegyvereket tkértek.

Ezek beszerzéséről a vádirat szerint a szervezetet vezető Radnai László döntött, több más vádlott pedig részt vett a műveletben. A csoport több tagját akkor fogták el egy kecskeméti benzinkútnál, 2004 nyarán a rendőrök, amikor éppen fegyvereket szállítottak.

Tizenkét év Radnainak

A táblabíróság Maráz Vilmosné vezette büntetőtanácsa az elsőrendű vádlottat, Radnai Lászlót emberölés előkészületének bűntette és fegyvercsempészetre felbujtás miatt, bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt 12 év fegyházra ítélte, s tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A másodrendű vádlott, Mészáros Péter emberölés előkészületének bűntette és bűnegédként folytatólagosan elkövetett fegyvercsempészés, bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt 10 év fegyházbüntetést kapott.

Csüllög Zsigmond emberölés előkészületéért öt év fegyházbüntetést kapott. Hasonló vádpontok miatt Ferencsik Attilának hat év fegyházat szabtak ki.

Molnár Miklós Richárdot emberölés előkészületéért, bűnsegédként lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélésért mondta ki bűnösnek a bíróság, ezért visszaesőként nyolc év fegyházbüntetést kapott.

Szerb vádlott

A hatodrendű, szerb nemzetiségű vádlottat, Nemet Endrigót fegyvercsempészés bűntettében mint felbujtót mondta ki bűnösnek a bíróság, s ezért bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény miatt, mint többszörösen visszaesőt 10 év fegyházbüntetésre és a Magyar Köztársaság területéről végleges kiutasításra ítélte.

A hetedrendű vádlott, Zöldi Imrét és a nyolcadrendű vádlott, Ábrahám Zsoltot folytatólagosan elkövetett lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés bűntettében mint társtettest a bíróság bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény miatt öt év fegyházbüntetésre ítélte. A táblabíróság ezzel két-két évvel enyhítette az első fokon kiszabott büntetést.

A kilencedrendű vádlott esetében a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság felmentő ítéletét.