Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

DNS-minták árulkodnak a kecskeméti maffiaperben

2006.01.09. 12:43
Használható DNS-mintákat találtak a kecskeméti maffiaper részeként bűnjelként lefoglalt fegyvereken. A minták valószínűleg a bűnösségüket tagadó vádlottaktól származnak. Még januárban elhagozhat a vádbeszéd.
Szervezett bűnözők
A kecskeméti maffiaper vádirata szerint Radnai László irányításával hierarchikusan felépített bűnszervezet jött létre a kilencvenes években. Az emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel, lőfegyverrel való visszaéléssel és más bűncselekményekkel megvádolt társaság tagjai egy ellentétes érdekeltségű bűnözői csoporttal akartak leszámolni, hogy egy, a Balaton északi partján "befolyásos üzleti tevékenységet folytató" vállalkozó érdekeltségeit akár erőszakkal is átvehessék. Céljuk az volt, hogy a területszerzés során akár erőszakkal is megtörjenek minden lehetséges ellenállást. Az első letartóztatásra egy Kecskemét melletti benzinkútnál került sor 2004. augusztus 4-én, amikor a nyomozók három főt vettek őrizetbe és négy pisztolyt, két géppisztolyt, hangtompítót és lőszereket foglaltak le.

A Kecskeméten folyó maffiaperben elvégzett hemogenetikai vizsgálat szerint négy vádlott DNS-e valószínűleg kimutatható a bűnjelként lefoglalt fegyvereken, hangzott el a Bács-Kiskun Megyei Bíróság hétfői tárgyalásán. A büntetőperben november vége óta tárgyalási szünet volt azért, mert szakértők jelezték, hogy az országba becsempészett és bűnjelként lefoglalt fegyverekről sikerült olyan mintát venni, melyből DNS-t tudtak előállítani.

Fodor Endre tanácsvezető bíró a hétfői tárgyaláson ismertette a szakértői véleményt, mely szerint a nyolc vádlott DNS-profilját összehasonlították a bűnjeleken talált DNS-mintákkal. A bűnjeleken több személy DNS-mintáinak keveredését állapították meg. Nagy valószínűséggel lehet következtetni arra, hogy a harmad-, az ötöd-, a hatod-, és a nyolcad rendű vádlott DNS-ét találták meg a fegyvereken. Az elsőrendű vádlott, Radnai László és további három vádlott DNS-ét a vizsgálat nem mutatta ki a lefoglalt fegyvereken.

A tanácsvezető bíró bejelentette, hogy a per január 16-án szakértők meghallgatásával folytatódik. Várhatóan egy héttel később már a vádbeszéd is elhangozhat.

A Kecskeméten folyó büntetőperben Radnai Lászlót és tíz társát emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel történt visszaéléssel vádolja az ügyészség. Az eljárás során a vádlottak javarészt tagadták bűnösségüket. Vannak viszont olyan személyek, akik korábban gyanúsítottak voltak, de vállalták az együttműködést a hatóságokkal, társaikat terhelő tanúvallomásokat tettek és ezért megszűnt ellenük az eljárás.