Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

A halott Boros Tamás tanúskodik a maffiaperben

2005.09.12. 14:57
Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a kecskeméti maffiaper szerb koronatanúja ellen egy másik ügy miatt. A kecskeméti maffiaper hétfői tárgyalásán emellett az is kiderült, hogy az ügyész bizonyítékként kívánja felhasználni az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás korábbi vallomását Radnaiék ellen.

A nyári ítélkezési szünet után folytatódott a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, az a büntetőper, amelyben Radnai Lászlót és tíz társát vádolja emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel történt visszaéléssel az ügyészség. A "kecskeméti maffiaper" öt hónappal ezelőtt, május elején, fokozott biztonsági intézkedések mellett kezdődött.

"Szlobó" megint eltűnt

Szervezett bűnözők
A vádirat szerint Radnai László irányításával hierarchikusan felépített bűnszervezet jött létre a kilencvenes években. A jól szervezett csoport irányítókból, közvetítőkből és végrehajtókból állt, anyagi forrásait pedig részben illegális eszközökkel teremtette elő. Az emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel, lőfegyverrel való visszaéléssel és más bűncselekményekkel megvádolt társaság - a rendőrségi fogalmazás szerint szervezett bűnözői csoport - tagjai egy ellentétes érdekeltségű bűnözői csoporttal akartak leszámolni, hogy egy, a Balaton északi partján "befolyásos üzleti tevékenységet folytató" vállalkozó érdekeltségeit akár erőszakkal is átvehessék. A végrehajtás érdekében feltérképezték a célszemélyt, bérgyilkosokkal vették fel a kapcsolatot és mintegy másfél millió forintért, több alkalommal is nagy mennyiségű lőfegyvert, lőszert szereztek be Szerbiából. Céljuk az volt, hogy a területszerzés során akár erőszakkal is megtörjenek minden lehetséges ellenállást. Az első letartóztatásra egy Kecskemét melletti benzinkútnál került sor 2004. augusztus 4-én, amikor a nyomozók három főt vettek őrizetbe és négy pisztolyt, két géppisztolyt, hangtompítót és lőszereket foglaltak le. Fél év alatt sikerült a nyomozóknak a hálózatot felderíteni és többeket letartóztatni.

Fodor Endre tanácsvezető bíró védői kérdésére válaszolva a hétfői tárgyaláson elmondta, a perben korábban vallomást tett Slobodan Stojanovics ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, egyelőre bizonytalan, hogy mikor jelenik meg újra a bíróság előtt. A szerb férfi, aki a nyomozás alatt még gyanúsított volt, de aztán vádalkut kötött a hatósággal, a korábbi tárgyalásokon részletes, Radnaiékra terhelő, az ügyészi vádat alátámasztó vallomásokat tett.

A koronatanú május végén egyszer már eltűnt. Akkor Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője elmondta, hogy a tanú csak ideiglenesen került ki a rendőrség látóköréből, és bár nincs benne a tanúvédelmi programban, neki személyi védelem jár a bírósági tárgyalás idejére. A személyi védelem csak a védett személy beleegyezésével történhet, aki ezt bármikor, egyoldalúan felmondhatja.

Bodóczky László, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elnöke hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy Slobodan Stojanovics ellen egy másik bűnügy miatt adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot.

Boros vallomása

A vádat képviselő megyei főügyész-helyettes a hétfői tárgyalás elején becsatolta az Aranykéz utcai robbantásnál megölt Boros Tamás korábban tett vallomását, azzal, hogy a bíróság ismertesse, és tegye a bizonyítási eljárás anyagává.

Boros Tamás ellen 1997. január 22-én merényletet kíséreltek meg, a lakókocsijára rálőttek, és a terepjáróját is találat érte. Akkor nyomozás indult emberölési kísérlet miatt, és Boros többször is vallomást tett. Az ügyész ismertetése szerint Boros beszélt a nyomozóknak a fővárosi alvilág felépítéséről. Megemlítette, hogy a Conti Car csoporthoz tartozó személyek közül többen megpróbálták átvenni a hatalmat Budapesten. A Conti Car Kft. a kecskeméti maffiaper elsőrendű vádlottjának, Radnainak az érdekeltségébe tartozott.

Borost egy évvel később, 1998-ban ölték meg az Aranykéz utcai robbantás során, Slobodán Stojanovics kecskeméti maffiaperben tett vallomása szerint Radnai utasítására. Az ügyész szerint Boros vallomásából kiderül, hogy Radnaiék már az 1990-es évek óta bűnszövetkezetet működtettek és ez erősíti Slobodan szavahihetőségét is. Radnai László és több társa tagadta a terhére rótt vádakat és vitatta a szerb koronatanú szavahihetőségét a kecskeméti maffiaperben.