Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Részleges beismerő vallomást tett a maffiaper egyik vádlottja

2005.09.20. 14:08
Újabb vádlott tett beismerő vallomást a Kecskeméten folyó maffiaper keddi tárgyalásán. Az ötödrendű vádlott, M.Richárd elismerte, hogy segített a Szerbiából becsempészett fegyverek elrejtésében, tagadta viszont, hogy ezt bűnszervezet tagjaként tette, illetve azt, hogy gyilkosságot készített elő.

Kedden M. Richárd ötödrendű vádlott kihallgatásával folytatódott a kecskeméti maffiper bizonyítási eljárása. A vádirat szerint a vádlott a bűnszervezet harmadik szintjén állt, Radnai László közvetlen irányítása alatt. A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, a május eleje óta fokozott biztosítás mellett folyó büntetőperben Radnai Lászlót és tíz társát emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel történt visszaéléssel vádolja az ügyészség.

Baráti gesztus

A vádlott elismerte, hogy Radnaihoz szoros barátság fűzte, szinte apjaként tisztelte, amióta közel egy évet egy zárkában ültek a Kozma utcai börtönben. Vallomásában többször említést tett arról, hogy gyakran megfordult a vád szerinti bűnszervezet törzshelyein: a fővárosi Zsiráf étteremben és a Csopakon található, Radnai érdekeltségébe tartozó Garda szállóban.

M. Richárd elmondta, hogy több éjszakai bárt üzemeltetett, amelyek közül a fővárosi Nirvána és a Pipacs bár a per negyedrendű vádlottjának érdekeltségébe tartozott, akivel elszámolási problémái miatt nem volt jó viszonyban. Beszélt arról is, hogy csendestársként részesedése volt a fővárosi Desperado és a dunaújvárosi Remix diszkóban. Egy alkalommal megjegyezte, hogy táncoslányokat is közvetített különböző külföldi éjszakai szórakozó helyekre, többek között Olaszországba.

A vádlott tagadta, hogy a többi vádlottal üzleti kapcsolatban állt volna, mint mondta, csupán baráti gesztusként segített a fegyverek elrejtésében és a Kecskeméten, kommandós akcióban letartóztatott fegyvercsempészeknek is csak szívességből szerzett ügyvédet.

Csak belekeverték

A bíró szembesítette a vádlottat azokkal a telefonbeszélgetésekkel, melyeket a fegyverek beszerzése, szállítása és elrejtése körüli időpontokban folytatott. A per azóta eltűnt védett tanújával, Szlobodan Stojanoviccsal folytatott beszélgetésből kiderült, hogy tudott a fegyverbeszerzésekről. A vádlott szerint azonban a két korábbi védett tanú, az ő testőre és Szlobodan Sztojanovics keverték bele a fegyvercsempészési ügybe, de tettét azóta nagyon megbánta.

Fodor Endre tanácsvezető bíró bejelentette, még nem döntött arról, hogy az ügyész által benyújtott, 1997-ben rögzített Boros-féle vallomást bevonja-e a bizonyítási eljárásba, de a vádlottak lehetőséget kapnak arra, hogy tanulmányozzák a rájuk vonatkozó részt. A per csütörtökön tanúkihallgatásokkal folytatódik.