Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Magyar betörőcsoportot lepleztek le Ausztriában

2005.04.19. 14:43
Több mint kétszáz betörést követett el a gyanú szerint az a magyar bűnözői csoport, amelynek negyvenhárom tagját fogta el közös akcióban az osztrák csendőrség és a magyar rendőrség. Az eltulajdonított színesfémet és gépeket Kelet-Magyarországon és Romániában adták el a feltételezett elkövetők.

Magyarokból álló betörőcsoportot lepleztek le Ausztriában, melynek tagjai a gyanú szerint több mint kétszáz betöréses lopást követtek el üzemekben és raktáráruházakban, jelentette be a magyar rendőrség és az osztrák csendőrség kedden Szombathelyen.

A feltételezett elkövetők motorfűrészeket, kisgépeket, műszaki cikkeket, valamint nagy értékben színesfémet, vörösrezet és alumíniumot loptak, közölte Orbán Péter, Vas megye rendőrfőkapitánya. Eddig negyvenhárom magyar bűnözőt fogtak el az osztrák csendőrök, közülük huszonegyen vannak Ausztriában előzetes letartóztatásban. Az ellopott színesfémet és gépeket magyarországi orgazdák segítségével adták el az alföldi megyékben, illetve Romániában.

Az osztrák csendőrök a sajtótájékoztatón elmondták, párhuzamosan több, magyar állampolgárokból álló bűnözői csoport is működött Ausztriában, így Burgenlandban, Alsó-Ausztriában, Felső-Ausztriában és Steiermarkban. Ezek a csoportok "szakosodtak", azaz felosztották egymás között a tevékenységi köröket, ugyanakkor tartották is egymással a kapcsolatot.