Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Elkerülhetetlennek tartja az influenza-világjárványt a WHO

2005.11.07. 21:02
Bár még sehol sem alakult ki a madárinfluenza emberről emberre is terjedő mutációja, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint a világjárvány elkerülhetetlen. A Világbank minimum 170 billió forintra becsüli egy ilyen járvány gazdasági kárait.

Kiszámíthatatlan szenvedéseket okozhat a világ népeinek az "elkerülhetetlen" influenza-világjárvány, jelentette ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) vezetője, Li Dzsong Vuk hatszáz egészségügyi szakember hétfői konferenciáján. A Világbank 800 000 000 000 dollárra (169 174 000 000 000 forintra) becsülte egy pusztító járvány okozta károkat, jelentette a CNN.

"A madárinfluenza megfékezhetetlenül terjed" - jelentette ki Li, bár sietve hozzátette, hogy egyellőre még sima influenzajárvány sincs sehol a világban. "A jelek azonban egyértelműen erre utalnak" - mondta, utalva arra is, hogy az ötven-százmillió ember halálát okozó spanyolnátha vírusa is a madárinfluenza egyik típusának (a H1N1-nek) a mutációja volt, írja a CNN.

Mint mondta, "csak idő kérdése, hogy a madárinfluenza egy típusa - valószínűűleg a H5N1 - képes lesz emberről emberre is terjedni".

A világ influenza-szakértőinek első alkalommal összehívott tanácskozásán felszólaltak a Világbank illetékesei is, jelentette a CNN. Számításaik szerint a járvány akár több mint két százalékkal is visszavetheti a világ országainak összesített GDP-jét, azaz mintegy 800 milliárd dollár kárt okozna. A becslést a 2003-as atípusos tüdőgyulladás járvány adataira alapozzák.

Ekkor ugyanis az érintett kelet-ázsiai térség gazdasága két százalékkal csökkent, pedig a SARS nem is okozott tömeges pusztulást. A legnagyobb veszteséget az utazási, szórakozási, vásárlási kedv visszaesése okozta.