Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Megdőlt az országos melegrekord

2003.06.13. 15:08
Megdőlt pénteken délután az ezen a napon mért országos évszázados hőmérsékleti rekord: 14 órakor Baján és Szegeden 35,4 Celsius fok volt, a fővárosban viszont "csak" 32 fok. Vasárnap még kánikulában lesz részünk, délután nyugaton záporokkal, zivatarokkal. Hétfőn egy hidegfront hoz frissebb levegőt.
Megdőlt pénteken délután az ezen a napon mért országos évszázados hőmérsékleti rekord: 14 órakor Baján és Szegeden 35,4 Celsius fok volt, a fővárosban viszont "csak" 32 fok - közölte az MTI-vel az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az eddigi legmagasabb hőmérsékletet, a 1937. június 13-i 34,7 fokot, 0,7 tizeddel haladta meg a mai napon regisztrált érték - mondta Németh Lajos meteorológus. Az abszolút melegrekord 2000. június 21-én volt, amikor is 41,7 fokot mértek Békéscsabán.

A várható időjárás

Pénteken a délnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek, estére mérséklődik a meleg.

Szombaton reggel még változóan felhős lesz az ég, később a napsütés lesz túlsúlyban, időnként megélénkül az északkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke 30 fok körül alakul, késő este 26 fok várható. Vasárnap is sok lesz a napsütés, igazi kánikula várható, de délután zápor, zivatar kialakulhat. Szombaton esőre, záporra inkább csak hazánk nyugati területein számíthatunk.

Humánmeteorológia

A következő napokban az Időjárás.hu szerint gyenge hidegfronti hatás érvényesül, ettől szervezetünk a meleg ellenére is kissé felfrissül, élénkek leszünk. Az UV sugárzás a 11 és 15 óra közötti derült időszakokban erős lesz. A légszennyezettség csökken. A levegőminőségi határérték 15-45%-át éri el (ezen belül a nitrogénoxidok koncentrációja a legmagasabb). A porkoncentráció emelkedik. A pázsitfűfélék, az utifű és a csalánfélék pollenjei a meghatározók. Koncentrációjuk közepes szinten áll.

Szélsőségek Európában

Európa időjárását a nagy különbségek jellemzik. Míg északon az átlagosnál is hűvösebb az idő, a mediterrán térségben kánikula uralkodik. A meleg légtömeg határa jelenleg az Alpok és Kárpátok északi lejtői.

A jelentősebb időjárás-változást okozó ciklonok továbbra is a kontinens északi részén vonulnak. A Brit-szigetek térségében, Északkelet-Európában gyakran változik a felhőzet, eső, zápor is előfordul. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 20 fok körüli, de északkeleten hűvösebb van, csupán 8, 15 fokot mérnek. Európa más vidékein tart a kánikulai meleg. A délutáni órákra 26, 33 fokig melegszik fel a levegő, de a Kárpát-medencében és a Pireneusi-félszigeten nem ritka a 34, 36 fokos hőség sem.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft