Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Mégis merülnie kell a búvárnak?

2002.01.30. 10:21
Négy napja foglya a Rákóczi barlangnak Szilágyi Zsolt búvároktató. A mentésben részt vevők elmondták: elképzelhető, hogy mégiscsak a merüléses módszert választják a mentéshez: bizonytalan ugyanis, hogy milyen vastag az a fal, melyet ki kell bontani, ha szárazon akarják a felszínre vinni a búvárt.
Szerda délelőttig nem sikerült kihozni az Esztramos barlang alatti Rákóczi barlangból azt a szerencsétlenül járt búvároktatót, aki szombat este óta foglya a mélységnek.

Merülni kell?

Elképzelhető, hogy mégiscsak merülnie kell az Esztramos barlangrendszerében rekedt búvárnak. Czakó László, a mentés egyik vezetője az Indexnek elmondta, továbbra sem tudják biztosan, hogy milyen vastag lehet még az a fal, amelyet át kell törni ahhoz, hogy bejussanak az üregbe. - Műszereket hoznak, amelyekkel meg lehet mérni a fal vastagságát - közölte. - Ha túl vastag, elképzelhető, hogy mégiscsak merüléssel hozzuk felszínre az oktatót.

Korábbi hírek szerint a barlangban rekedt fiatalember pszichikai és fizikai állapota nem teszi lehetővé azt, hogy merüljön, ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy szárazon hozzák felszínre a sziklafal kibontása után.

Folyamatos orvosi ellátást kap

Csaknem száz barlangi mentő jelenleg is erejét megfeszítve dolgozik azon, hogy kihozza Szilágyi Zsoltot, akit már kedd délben megtaláltak, de felszínre hozni azóta sem tudnak. Az egyik ágon a búvárok, a víz alatt már elérték a szerencsétlenül járt barlangászt, míg a másik ágon a mentők vésőkkel, fúrókkal, apró robbantásokkal próbálnak eljutni addig az üregig, ahol a szerencsétlenül járt búvároktató tartózkodik.

Kora reggel a szakemberek közölték: 5-6, esetleg 10 óra is szükséges lehet ahhoz, hogy áttörjék azt az - egyes becslések szerint másfél-kétméteres, más becslések szerint négyméteres - sziklafalat, amelyen keresztül a legkönnyebben megközelíthető Szilágyi.

Javul az állapota, de a merülés kockázatos

Az oktatóhoz már bejutott egy búvár-orvos, akinek a segítségével próbálják javítani a kimerült ember állapotát. Forró teával, vitaminos oldatokkal látják el a fiatalembert. Kovács György, a búvár egyik barátja, hajnali négy óra után jött ki a sérült ember mellől, és úgy találta, hogy állapota javul. Mindamellett nem javasolja, hogy víz alatt hozzák ki, szerinte ezt fizikai és pszichikai állapota nem teszi lehetővé.