Szilárda
0 °C
6 °C

Gyakoribb a tömegmészárlás az amerikai iskolákban

2001.12.05. 11:56
Az iskolában elkövetett erőszakos cselekedetek miatt elhalálozások száma csökkent Amerikában, de a ritka ámokfutások általában több mint egy halálos áldozattal járnak - áll a The Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent tanulmányban. A legtöbb támadást lőfegyverrel követték el, ezek az iskolai nap kezdetén, végén vagy ebédkor történnek.

A szerdai The Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent tanulmány szerint az amerikai iskolákban erőszakos cselekmények miatti halálok száma csökkent, de egy-egy ritka ámokfutás alkalmával több mint egy ember hal meg. A tanulmány szerzői szerint egyre több iskoláskorú gyermek juthat lőfegyverhez, így az esetleges kis verekedések, összetűzések helyett a sértett iskolások tömegmészárlást rendeznek.

Egy az egymillióhoz az esélye, hogy valaki iskolai erőszak áldozata lesz

Az egyik szerző, dr. Mark Anderson szerint egy az egymillióhoz az esélye annak, hogy egy amerikai diákot lelőjenek iskolájában. A kutatás szerint az 1992-93-as tanévhez képest az iskolai erőszakos esetek száma 43 százalékkal csökkent az 1998--99-es tanév végéig

Azonban míg 1992-93-as tanévben egyetlen olyan esetet sem jegyeztek fel, mely több mint egy áldozattal végződött volna, az 1998-99-es tanévben az esetek 42 százalékában több áldozatot generált az iskolai lövöldözés, erőszak. A gyilkosságok kétharmadát lőfegyverrel, általában kézi fegyverrel vitték végbe.

A legtöbben a tömeget támadják

A kutatók a sajtóban megjelent információkat, rendőrségi kihallgatásokat dolgozták fel. A tanulmány közép- és főiskolákban megtörtént 172 gyilkossági esetre és 30 öngyilkosságra alapozza következtetéseit. A kutatás szerint a legtöbb iskolai tömegmészárlás az iskolai nap kezdetén vagy végén történik, de ebédkor is megeshet - mindezen alkalmakkor a gyermekek nagy tömegben vannak együtt, lazább felnőtt felügyelettel.