Mátyás
-6 °C
1 °C

Eszméleténél van a szlovák repülőgép katasztrófájának túlélője

2006.01.22. 14:01
A korábban tervezettnél előbb ébresztették fel a mesterséges altatásból a Hejce melletti repülőgép-katasztrófa egyetlen túlélőjét. Martin Farkas állapota a vártnál gyorsabban javul.

Eszméleténél van és megszólalt a Magyarországon lezuhant szlovák katonai repülőgép katasztrófájának egyetlen túlélője, a 27 éves Martin Farkas.

Felébresztették

A kassai Louis Pasteur Kórház főorvosa, Peter Belus vasárnap kora délután közölte a sajtóval, hogy a 42 emberéletet követelő szerencsétlenség egyetlen túlélőjét már szombaton este lekapcsolták a lélegeztető gépről, művi altatását fokozatosan megszüntették, mert az állapota már most lehetővé tette, jóllehet korábban arra számítottak, hogy ez csak napok múltán válhat esedékessé.

Martin Farkas a feleségével és az édesanyjával váltotta az első szavakat.

A csodával határos módon életben maradt fiatalember egyike annak a 43 szlovák katonának, akik a koszóvói KFOR békemisszióban letöltött fél éves szolgálatukból tértek vissza hazájukba, de An-24 típusú repülőgépük csütörtök este fél nyolc tájban, a Borsod Abaúj Zemplén megyei Hejce község határában - célállomásától, a kassai repülőtértől mintegy harminc kilométerre - eddig ismeretlen okból lezuhant.

A túlélő Martin Farkas a becsapódáskor kigyulladt gép roncsai közül még fel tudta hívni a feleségét, akivel röviden csak annyit közölt, hogy a gépe lezuhant, nem tudja hol, de egy erdős területen, sérülten fekszik. A feleségét arra kérte, hogy azonnal riassza a rendőrséget, aztán a vonal megszakadt, a mobiltelefonja pedig a későbbiekben már nem válaszolt.

Súlyos sérülések

A 27 éves férfit a szerencsétlenség helyszínére érkező magyar tűzoltók találták meg. Nehezen, de tudott beszélni és a saját lábán szállt be a tűzoltóság terepjárójába. Utána magyar mentők szállították a kassai kórházba, ahol az orvosok az apróbb horzsolásos és égési sebeken kívül agyduzzanatot állapítottak meg, ezért a szükséges beavatkozás után lélegeztető gépen, művi álomban tartották.

Jóllehet az orvosok arra számítottak, hogy csak kedden, vagy szerdán kezdhetik el a fokozatos ébresztést, a beteg állapota ezt már szombaton este megengedhetővé tette.

A szerencsétlenség körülményeit közösen vizsgáló szlovák és magyar szakértők arra számítanak, hogy a túlélő Martin Farkas vallomásának az okok és a körülmények feltárásában nagyon fontos szerepe lesz.

Csak egy doboz

Nem kettő, csupán egy fekete doboz volt a Magyarországon lezuhant szlovák katonai repülőgépen - közölte vasárnap a TASR hírügynökséggel a szlovák fegyveres erők szóvivője, a védelmi miniszter pedig arról nyilatkozott, hogy a roncsok közt megtalált fekete doboz megrongálódott.

A szlovák szóvivő elmondta: a gép roncsai közül előkerült fekete doboz adatainak feldolgozását és elemzését a kassai repüléstechnikai intézet végzi el.

Juraj Liska védelmi miniszter egy vasárnapi televíziós beszélgetésben azt mondta, hogy a meglelt fekete doboz sérült, de nem tudja, hogy a berendezés károsodása milyen mértékben nehezítheti meg a beleset körülményeinek feltárását.

Miután vasárnap kiderült, hogy szombaton estétől eszméleténél van és már beszélni is tud a szerencsétlenség egyetlen túlélője, a kassai kórházban fekvő Martin Farkas, az a hivatalosan nem megerősített hír is elhangzott, hogy a baleset körülményeit vizsgáló szakértők valószínűleg már vasárnap este megpróbálnak beszélni a túlélővel.

Reggeltől délig

Vasárnap délután 4 óra előtt néhány perccel elhagyta az országot az a szlovák katonai konvoj, amely a Hejcénél lezuhant katonai szállítógép roncsait vitte Szlovákiába - jelentette a tornyosnémeti határállomásról az MTI tudósítója.

A szerencsétlenül járt AN24-es repülőgép roncsai hét katonai teherautóra fértek fel. A szlovák katonák - csaknem mínusz 20 fokos hidegben, metsző szélben - reggel hét órától a déli órákig pakolták teherautókra a több mint ezer darabra tört repülő roncsait, és délután két óra után indultak el a szerencsétlenség helyszínéről. A konvojt magyar rendőrautó és szlovák katonai rendőrautó vezette a határig. Az MTI értesülései szerint a roncsok további vizsgálatát Kassán végzik magyar és szlovák szakemberek.

<