Gergely
6 °C
23 °C

Móri ügy: újabb gyanúsítottat fogtak el

2007.05.16. 17:46
Háromra emelkedett az öt évvel ezelőtt elkövetett banki mészárlás új gyanúsítottjainak száma. Rajtuk kívül még ketten rácsok mögött vannak a nyolc halálos áldozatot követelő rablógyilkosságért. Az utóbbiak - egyre inkább úgy tűnnik, ebben az ügyben - ártatlanok. A rendőrség hallgat.

Újabb, a móri bankrablás elkövetésével gyanúsítható embert fogtak el, erősítette meg az MTI információit Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője szerdán. A keddi elfogás körülményeiről, a gyanúsított személyéről az NNI az újabb nyomozati lépések befejezése után nyilatkozik, mondta a szóvivő.

Ezzel háromra emelkedett az öt évvel ezelőtt elkövetett banki mészárlás új gyanúsítottjainak száma. A rendőrség jelenleg a februárban elfogott tatabányai N. Lászlót és W. Róbertet gyanúsítja a nyolc halálos áldozatot követelő rablás elkövetésével.

N. László: 3

N. László nemrég vallomást tett a rendőrségen, elismerte, hogy részt vett a legsúlyosabb magyar bűncselekményben, de azt állította, hogy ő maga nem járt a bankban, a rablást W. Róbert és egy harmadik - idáig ismeretlen - társa követte el.

"Nem tudom, hogy kit és milyen alapon fogtak most el a rendőrök, én is csak ma délután értesültem az újabb fejleményről" - mondta az Indexnek Jáno Christopher, N. László ügyvédje. A tatabányai férfi jogi képviselője kérdésünkre felelevenítette, hogy a rendőrségen tett vallomásában N. László valóban azt állította, hogy hárman mentek Tatabányáról Mórra az Erste bankfiók kirablására.

"Védencem a kocsiban várt kint, míg W. Róbert és társa bent volt a bankban. Hogy védencem vallomása alapján, vagy más információk segítségével jutottak-e el a rendőrök az újabb gyanúsítottig, nem tudom, amíg folyik az operatív nyomozás, addig a rendőrök nem sok információt adnak nekünk" - tette hozzá az ügyvéd.

W. Róbert: 2

W. Róbert korábban elismerte, hogy ott volt a bankban, de mint mondta, ő csak az ajtóban állt és a betérni szándékozókat küldte el, miközben társa odabent végzett a bankban lévőkkel. W. Róbert állítását részben igazolja, hogy az ajtón talált tenyérnyom megegyezik W. Róbert tenyérnyomával.

Lichy József, W. Róbert védőügyvédje kizártnak tartja, hogy egy, a rablásban részt vevő társtettest fogtak volna el. Véleménye szerint a másik vádlott, N. László érdeke lehet egy harmadik személy megnevezése, ha azt akarja, hogy hiteles legyen a vallomása. Ennek azért lehet szerepe, mert W. Róbert szerint ketten, míg N. László állítása szerint hárman jártak a móri banknál.

"Neki (N. Lászlónak) most már mondania kell egy nevet", ha reálisan akar védekezni - mutatott rá Lichy József, aki szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy a rendőrök kedden azt a személyt fogták el, akitől a fegyvereket vásárolhatta N. László. Mint mondta, elképzelhető, hogy a kedden elfogott embert lőfegyverrel visszaélés vagy fegyverkereskedelem miatt vették őrizetbe, és hozták összefüggésbe a móri üggyel.

Kaiser és Hajdú még rács mögött

A móri bankrablás elkövetésével a rendőrség a nyomozás legelején Farkas Róbertet és Horváth Szilárdot gyanúsította, majd egy hónappal később Kaiser Ede és Hajdú László került képbe. Kaiser Edét végül tényleges életfogytigra ítélte 2005-ben a bíróság, míg Hajdú ellen új eljárás indult. Kaiser jelenleg is jogerős fegyházbüntetését tölti, Hajdú pedig lassan öt éve előzetes letartóztatásban van.

A Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatóhelyettese, Zsombok György januárban jelentette be: összefüggés van a móri bankrablás és a 2003. július 24-én elkövetett veszprémi postásgyilkosság között, a móri bűncselekménnyel pedig meggyanúsítottak két embert, N. Lászlót és W. Róbertet.