Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Rendőrség: Biztosan ott voltak az új gyanúsítottak a móri vérengzésénél

2007.02.21. 19:37
A rendőrség szerint biztos, hogy a móri bankrablást két ember követte el, és abban is biztosak, hogy a hétvégén elfogott két ember ott volt a mészárlásnál. N. László lakásán vasárnap megtalálták a Móron használt Skorpió géppisztolyt, és azt a pisztolyt, amivel a biztonsági őrre több lövést leadtak. Ujjlenyomatok, cipőtalp-minták és vallomások erősítik a rendőrök verzióját.

A rendőrség biztos abban, hogy a pár napja elfogott két tatabányai férfi, N. László és W. Róbert ott voltak a móri vérengzésnél, derült ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerdai sajtótájékoztatóján. A rendőrség szerint biztosnak látszik, hogy ez a két férfi követte el a móri bankrablást, nem volt harmadik társuk. Bolcsik Zoltán, az NNI igazgatója azonban továbbra is hangsúlyozta, hogy egyelőre nem zárható ki véglegesen, hogy Kaiser Edének és Hajdú Lászlónak ne lenne köze a móri mészárláshoz.

Ellenőrizték őket?
Az MTV Híradójának meg nem erősített információi szerint N. Lászlót és W. Róbertet a móri vérengzés után negyed órával egy rendőr gyorshajtás miatt megállította. Röviddel utána a rendőrnek is értesülnie kellett a rablótámadásról, mégse talált összefüggést a Mór felől száguldozó autó és a bűncselekmény között, pedig a mostani gyanúsítottak adatait is felírta.

Szinte biztos: megvannak a valódi móri gyilkosok

Zsombok György, az NNI igazgatóhelyettese felelevenítette, hogy a nyomozó irodánál külön csoport dolgozott már korábban is a móri mészárlás felderítetlen részleteinek felgöngyölítésén, így főként a gyilkoláshoz használt fegyverek megtalálásán. A veszprémi postásgyilkosság ügyében történt fejlemények után kapcsolódott össze a két nyomozócsoport munkája. Mint emlékezetes, január elején a postásgyilkos utáni hajszában olyan lőszerhüvelyeket találtak a rendőrök, amiről a szakértő megállapította, ugyanabból a fegyverből lőtték ki azokat, mint amit Móron is használtak a bankrablók.


A rendőrök lakossági bejelentés segítségével jutottak el N. Lászlóhoz, akiről kiderült: a móri mészárlás előtt többször is járt Móron. A rendőrök feltérképezték a férfi kapcsolatait és megállapították, hogy 2002. óta szoros kapcsolatban áll W. Róberttel. 2007. február 16-án kora délután kommandósok elfogták mindkettőjüket. A két gyanúsított elfogása után vallomást tett. W. Róbert vallomásában elismerte, hogy ő tanácsolta el az ügyfeleket a móri bank ajtajában, miközben társa, N. László odabent végzett a többiekkel.

N. László annyit ismert el, hogy ott volt Móron a bankban, a vallomása viszont több ponton ütközik W. Róbert verziójával. A gyilkosságokat egyelőre egyikük sem vállalta magára. A rendőrök tagadták azt a lapértesülést, hogy bárkivel is vádalkut kötöttek volna. Zsombok György hangsúlyozta, hogy a nyomozás következő szakaszában tisztázzák majd, hogy kinek milyen szerepe volt a móri bankrablásnál, a két vallomás közti ellentmondásokat ezután fogják feloldani, addig nem tudnak arról nyilatkozni, hogy kinek a számlájára írható a nyolc ember halála.


Megvannak a fegyverek

Az N. László pénteki elfogásakor tartott házkutatáskor a rendőrök még nem találtak fegyvereket, a gyanúsított vasárnapi kihallgatásakor mondta el, hogy hol kell keresni azokat. A nyomozók a férfi lakásában, egy szekrény aljában bukkantak a fegyverarzenálra - így a móron használt Skorpió géppisztolyra, amivel a nyolc embert lemészárolták. Meglett az a pisztoly is, amivel a fegyvere után kapó biztonsági őrt lőtték meg a rablás elején. A rejtekhelyről összesen három pisztoly, több hangtompító, a Skorpió géppisztoly, pisztolyokhoz való tölténytárak, géppisztolyhoz való ívtárak kerültek elő.

Zsombok György közölte, döntő bizonyíték a rendőrök kezében az is, hogy a móri bank ajtaján rögzített két ujjlenyomat megegyezik W. Róbert ujjlenyomataival. A rendőrök a házkutatásokkor megtaláltak egy cipőt is, aminek a talplenyomatát Móron rögzítették, tette hozzá Zsombok György. Bizonyíték az is, hogy a mobilszolgáltatótól szerzett adatok szerint N. László használta telefonját Mór közelében a bankrablás napján.


A Móron használt Skorpió típusú géppisztoly

A rendőrség megerősítette azt a lapértesülést, hogy N. László a büntetés-végrehajtás kötelékében szolgált korábban. A büntetlen előéletű férfinek ebből adódóan volt fegyvertartási engedélye, sőt valóságos fegyvermester volt, kiválóan értett a lőfegyverekhez, jártas volt a hatástalanított fegyverek visszaélesítésében is. A férfi és társa alkalmi munkákból élt a móri bankrablás utáni időszakban.

Azt rendőrség sem érti, hogy miért rejtegette ilyen hosszú ideig a Móron használt fegyvereket N. László. A rendőrség a rendelkezésünkre bocsátotta a fegyverek megtalálásáról készült videófelvételt:

A postásgyilkos nyomravezetőjének felajánlott 10 millió forintot kifizetik, a 25 milliót viszont nem kérik vissza Kaiserék nyomravezetőjétől, mivel a rendőrség szerint Kiglics Attila ezzel további bűncselekmények elkövetését akadályozta meg.

A többség támogatja a halálbüntetést

Az MTV Nézőpint című magazinja közvélemény-kutatást készítettet a Szonda Ipsossal a móri mészárlással, illetve ennek kapcsán a halálbüntetéssel kapcsolatban. A megkérdezettek 97 százaléka hallott arról, hogy őrizetbe vettek két férfit a móri ügy miatt. Arra a kérdésre sokkal kevesebben tudtak határozott válasszal szolgálni, hogy vajon az igazi tetteseket fogták-e el: 26 százalékuk szerint igen, tíz százalékuk szerint viszont nem. Hatvannégy százaléknyian nem tudják a választ, vagy nem feleltek a felmérőknek.

A kutatás arra is választ keresett a történtek után változott-e a halálbüntetést pártolók aránya. A megkérdezettek 43 százaléka mindig is egyetértett a halálbüntetés fenntartásával, 12 százalékluk eddig ellenezte azt, de a történtek után pártolnák a visszaállítását. Harmincegy százalékuk mindig is ellenezte a halálbüntetést, öt százalék olyan is akadt, aki korábban támogatta, de már ellenzi a legsúlyosabb büntetési formát.

Kilenc százaléknyian nem nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni. A telefonos felmérés során a Szonda Ipsos 500 embert kérdezett meg. A megkérdezettek a magyarországi 18 év feletti felnőtt lakosságát reprezentálják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?