Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Célzottan szúrt Mortimer

2005.08.01. 09:59
A szakértői vélemények szerint célzottan szúrta át kardjával a 17 éves Mortimer május 8-án a Moszkva téren a buszon egy roma fiút - közölte a nyomozást vezető Szigeti József őrnagy hétfőn a közszolgálati televízióban.
A szakértői vélemény szerint célzott szúrással, azaz szándékosan szúrt Mortimer - mondta az BRFK erőszakos személy és vagyon elleni bűncselekmények alosztályának vezetője a műsorvezető kérdésére válaszolva a Magyar Televízió Nap-kelte című reggeli műsorában.

Közlése szerint hétfőn szembesítik a Mortimer becenevű fiatalember vallomásával és a szakértői véleményekkel a szúrás következtében annakidején életveszélyes sérüléseket szenvedett roma fiút. A két érintett nem találkozik személyesen, a bizonyítási kísérleten felvett anyagot mutatják be az áldozatnak.

Állt a busz

A bizonyítási kísérletnél bebizonyosodott, nem állja meg a helyét Mortimer védekezése, amely szerint véletlenül szúrta meg a roma fiút, mert a busz hirtelen elindult. A szakértői vélemények szerint a busz állt, sem irányváltoztatást, sem mozgást nem végzett, Mortimer pedig célzottan szúrt - közölte a nyomozás vezetője.

Elmondta azt is, hogy a gyanúsított vallomásán kívül semmi más nem bizonyítja, hogy önvédelemből szúrt; Mortimer azt állított, hogy a roma fiú egy zsebkéssel megfenyegette őt.

Szigeti József közlése szerint a cselekménysorozat rövid idő alatt játszódott le, így a gyanúsítottnak sok ideje nem lehetett a célzásra.

"Egy szokványos nézeteltérésnek a befejező aktusa volt, egy előzetes szóváltást követően történt a szúrás" - nyilatkozta a tettes motivációjáról Szigeti József.

Az incidens

Május 8-án Budapesten a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében lévő megállóban, egy hatfős, katonai jellegű ruhát viselő társaság egyik tagja karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút.

A rendőrség elfogta a bűncselekményt elkövető, 17 éves, törökbálinti - magát romának valló - szakközépiskolást, aki egy be nem jegyzett hagyományőrző társaság tagjaként társaival éppen harcművészetet gyakorolni igyekezett a Normafához. A Mortimer becenevű fiatalember nyilatkozataiban azt állította, hogy a 15 éves fiúnál kést látott, ezért vette elő a kardját, s, hogy baleset történt, mert a busz hirtelen megindult, s ekkor szúródott a kard a fiatal fiúba.