Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Célzottan szúrt Mortimer

2005.08.01. 09:59
A szakértői vélemények szerint célzottan szúrta át kardjával a 17 éves Mortimer május 8-án a Moszkva téren a buszon egy roma fiút - közölte a nyomozást vezető Szigeti József őrnagy hétfőn a közszolgálati televízióban.
A szakértői vélemény szerint célzott szúrással, azaz szándékosan szúrt Mortimer - mondta az BRFK erőszakos személy és vagyon elleni bűncselekmények alosztályának vezetője a műsorvezető kérdésére válaszolva a Magyar Televízió Nap-kelte című reggeli műsorában.

Közlése szerint hétfőn szembesítik a Mortimer becenevű fiatalember vallomásával és a szakértői véleményekkel a szúrás következtében annakidején életveszélyes sérüléseket szenvedett roma fiút. A két érintett nem találkozik személyesen, a bizonyítási kísérleten felvett anyagot mutatják be az áldozatnak.

Állt a busz

A bizonyítási kísérletnél bebizonyosodott, nem állja meg a helyét Mortimer védekezése, amely szerint véletlenül szúrta meg a roma fiút, mert a busz hirtelen elindult. A szakértői vélemények szerint a busz állt, sem irányváltoztatást, sem mozgást nem végzett, Mortimer pedig célzottan szúrt - közölte a nyomozás vezetője.

Elmondta azt is, hogy a gyanúsított vallomásán kívül semmi más nem bizonyítja, hogy önvédelemből szúrt; Mortimer azt állított, hogy a roma fiú egy zsebkéssel megfenyegette őt.

Szigeti József közlése szerint a cselekménysorozat rövid idő alatt játszódott le, így a gyanúsítottnak sok ideje nem lehetett a célzásra.

"Egy szokványos nézeteltérésnek a befejező aktusa volt, egy előzetes szóváltást követően történt a szúrás" - nyilatkozta a tettes motivációjáról Szigeti József.

Az incidens

Május 8-án Budapesten a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében lévő megállóban, egy hatfős, katonai jellegű ruhát viselő társaság egyik tagja karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút.

A rendőrség elfogta a bűncselekményt elkövető, 17 éves, törökbálinti - magát romának valló - szakközépiskolást, aki egy be nem jegyzett hagyományőrző társaság tagjaként társaival éppen harcművészetet gyakorolni igyekezett a Normafához. A Mortimer becenevű fiatalember nyilatkozataiban azt állította, hogy a 15 éves fiúnál kést látott, ezért vette elő a kardját, s, hogy baleset történt, mert a busz hirtelen megindult, s ekkor szúródott a kard a fiatal fiúba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!