Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Szabadlábon védekezhet Mortimer

2005.06.02. 16:14
Lakhelyelhagyási tilalomra enyhítették a 21-es buszon egy 15 éves romát leszúró Gy. Mihály előzetes letartóztatását. Az incidens csütörtöki bizonyítási kísérlete sikertelnül zárult, mindkét fél kitartott saját verziója mellett.

Megváltoztatva az elsőfokú bíróság határozatát, a Fővárosi bíróság csütörtökön megszüntette annak a 17 éves fiúnak az előzetes letartóztatását, aki május 8-án karddal átszúrt egy 15 éves fiút Budapesten a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében.

A bíróság egyúttal lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a Mortimer becenéven is ismert Gy. Mihállyal szemben, a gyanúsítottnak továbbá hetente egy alkalommal ellenőrzés céljából köteles megjelenni a rendőrségen. A bíróság kötelezte a fiút arra is, hogy a közvetlen elérését biztosító telefonszámait jelentse be a nyomozóhatóságnak. A bíróság indoklása szerint a döntés arányos, de egyben elégséges is ahhoz, hogy biztosítsa, hogy a gyanúsított a nyomozóhatóság rendelkezésére áll.

A másodfokú bíróság újonnan beszerzett dokumentumok - így a fiatalkorú gyanúsított iskolai jellemzése - alapján megállapította, hogy a fiú eddigi életvezetésével kapcsolatban kifogás egyáltalán nem merült fel, iskolai kötelezettségének maradéktalanul eleget tett és megfelelő családi háttérrel rendelkezik.

"Mindezekre, valamint Gy. Mihály személyi körülményeire tekintettel, a másodfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy önmagában a bűncselekmény tárgyi súlya nem alapozza meg a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását" - írja az FB sajtótitkársága.

A bíróság május 22-én helyezte előzetes letartóztatásba a fiút arra hivatkozva, hogy a bírói gyakorlat szerint, ha három évnél súlyosabb büntetés várható, fel kell tételezni a szökés, elrejtőzés veszélyét, még akkor is, ha ennek semmiféle objektív oka nincs. A bíróság figyelembe vette azt is, hogy Gy. Mihály nem kísérelt meg szökést akkor sem, amikor még szabadlábon volt.

Május 8-án Budapesten a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében lévő megállóban, egy hatfős, katonai jellegű ruhát viselő társaság egyik tagja karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút. A rendőrség elfogta a bűncselekményt elkövető, 17 éves, törökbálinti - magát romának valló - szakközépiskolást, aki egy be nem jegyzett hagyományőrző társaság tagjaként társaival éppen harcművészetet gyakorolni igyekezett a Normafához.

Kitartottak saját verziójuk mellett

Csütörtökön a rendőrség egy berendezett buszbelsőben tartott rekonstrukcuiós gyakorlatot, vagyis a két fiúnak (a szembesítés is lezajlott) a rendőrök előtt kellett előadni, mi történt a buszon.

Az Index úgy értesült, hogy a bizonyítási kísérlet sikertelenül zárult, ugyanis mindkét fél kitartott saját verziója mellett. Mortimer és barátai például azt állították, hogy a 15 éves roma fiúnál kés volt. Ezt azonban eddig a nyomozók nem találták meg. A bizonyítási kisérleten minden érintett jelen volt. A tanúk, a támadó, a sértett, a nyomozók és a jogi képviselők.