Valér
4 °C
8 °C

Nem volt veszélyben Mortimer?

2005.06.20. 07:31
A vizsgálatok szerint a 21-es buszon karddal átszúrt roma fiú kezében nem volt kés, amivel megfenyegethette volna támadóját. A támadás alatt valószínűleg végig állt a busz.
A 21-es buszon történt kardos támadás bizonyítási kísérletéről készült felvételeket igazságügyi orvos szakértők elemzik – írja a Népszabadság. A kísérlettel arra próbálnak fényt deríteni, hogy milyen előzményeket követően és milyen körülmények között szúrta keresztül május 8-án a Mortimer néven elhíresült Gy. Mihály a 15 éves Patai Józsefet.

Továbbra sincs kézzelfogható bizonyíték arra, hogy Patai Józsefnél kés volt, és azzal fenyegette meg Mortimert, aki később átszúrta a roma fiút kardjával - mondta a Népszabadságnak Szigeti József őrnagy, a BRFK vizsgálati főosztályának életvédelmi alosztályvezetője.

Arról, hogy a karddal átszúrt fiúnál kés lett volna, eddig kizárólag Mortimer barátai tettek említést – közölte az őrnagy. A rendőrség mindenesetre kivár, hogy a gyanúsított tudja-e igazolni, önvédelemből rántott fegyvert. A nyomozók azt azonban már kizárták, hogy baleset történt volna. A korábbi vallomásokból arra lehetett következtetni, hogy a Mortimer és Patai közötti szóváltás közepette a busz hirtelen megindult, és a gyanúsított akarata ellenére szúrta át a fiút kardjával.

A buszokon három, egymástól független biztonsági rendszer garantálja, hogy a jármű addig ne indulhasson el, amíg az ajtók nyitva vannak. Márpedig több tanú is megerősítette, hogy az ajtók csukódására figyelmeztető hang még szólt, amikor Mortimer átszúrta Patai Józsefet, vagyis a busz nem mozoghatott, amikor szúrt - írja a Népszabadság.