Bernadett
-2 °C
4 °C

Újra lőne a lövészetvezető a Műegyetemen

2006.08.10. 22:59
A keddi műegyetemi tűz keletkezésekor a lövészetet vezető Hídvégi Balázs a Magyar Televízió Az Este című műsorának nyilatkozva elmondta: nem valószínű, hogy elektromos zárlat miatt lobbantak fel a lángok a pincerendszerben. Hídvégi szeretné, ha újra lehetne majd lőni a Műegyetem pincéjében.

Hídvégi beszámolt arról, hogy az utolsó lövés után "regisztrálta", hogy tűz van. Először egy poroltóval próbált hátulról hozzáférkőzni a tűzfészekhez, a lőtér gumifalához, de ez sikertelen volt. Elölről egy lövésztársa hasonlóan próbált oltani. Közben egy harmadik társuk hívta a tűzoltókat. A gumifal kigyulladása után a szellőztető berendezés még működött, tehát nem elektromos zárlat történt kedden este.

A lövészek hívták a tűzoltókat

Amikor látták, hogy nem tudják eloltani a tüzet, Hídvégi Balázs kiadta a parancsot a helyszín elhagyására. Egy társa még felkapta a lőszereket, amelyekkel lőttek, és kimenekültek, mert akkora volt a füst.

Hídvégi, a keddi lövészetvezető elmondta, hogy a kiérkezett tűzoltóknak ő felajánlotta a segítségét, hogy elvezeti őket a tűzfészekhez, miután két évig ő maga is polgári védelmi kiképzést kapott. A tűzoltók csak másodszori felajánlására fogadták el a segítségét, majd lement egy páros álarcot viselve a kiérkező egységgel. Később azonban akkora lett a füst, hogy neki vissza kellett mennie, a tűzoltók pedig magukra maradtak.

Szeretnének még ott lőni

A lövészetvezető arról is beszélt: nagyon sajnálja, hogy három ember életébe került a tűzeset, de bízik abban, hogy kompromisszumot sikerül találni a Műegyetem vezetésével, és az intézmény vezetőinek nyilatkozataival ellentétben mégsem zárják be a lőteret, és újjá lehet építeni a létesítményt.

Az Estének nyilatkozó budapesti rendőrfőkapitány-helyettes, Tóth Gábor elmondta, a rendőrség a tűzvizsgálói szakértői jelentésre vár, mert a tűz okának megállapításáig nem tudnak továbbhaladni azzal a vizsgálattal, amely a legfontosabb számukra.

A rendőrség háromfelé vizsgálódik

Tóth elmondta, hogy két másik irányban már inkább tisztázódni látszanak a körülmények. Így tehát engedélyezett volt mind a lőtér, mind pedig az ott használt fegyverek. Az orvosszakértői vélemények pedig a három áldozat, a kedd este fulladás miatt életét vesztő három tűzoltó halálának pontos okát, körülményeit tisztázzák majd.

Tóth elmondta, zajlanak a meghallgatások, tanúkihallgatások, és a rendőrség elsősorban a tűzvizsgálói jelentésre vár. Egyelőre nem kívánt nyilatkozni a tűz okáról, arról, hogy a lövedékek gyújtották-e a meg a gumifalat, vagy valamilyen más ok játszott közre.