Klaudia
-4 °C
2 °C

Hetekig vizsgálják a műegyetemi tragédiát

2006.08.10. 16:57
A helyszíni szemle után csak az biztos, hogy a műegyetemi tűz miatti hivatalos vizsgálatok legalább egy hónapig tartanak még. A tűzoltók közben a személyi felelősség kivizsgálását is megígérték.

Helyszíni szemlét és bejárást tartott csütörtökön a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében lévő lőtéren az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vizsgálóbizottsága - közölte a testület vezetője az MTI-vel.

Meghallgatják a mentésben résztvevőket

Elsődlegesen tűzszerészeti vizsgálattal kezdődött a helyszíni szemle, mondta Muhoray Árpád vezérőrnagy. Az OKF veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettese hozzátette: a következő lépés, hogy az oltásban részt vett tűzoltókat meghallgatják. Ez egy hosszabb folyamat, de a szakértői jelentésnek 30 napon belül el kell készülnie.

Muhoray szerint meg kell vizsgálniuk az állomány kiképzettségének, felkészültségének fokát is, ez a humán szakterület szakmai kompetenciájába tartozik. A bizottság a vizsgálatban ellenőrzi a tűzoltók rádión folytatott beszélgetéseinek felvételeit, majd a mentésben résztvevők meghallgatását után összevetik a felvételekből nyert információkat a jogszabályokkal.

A lőtérnek nem volt tűzoltási terve

Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok a másik bizottság vezetőjeként azt ellenőrzi, hogy a Műszaki Egyetemen az épület tűzvédelme megfelelő volt-e, különös tekintettel az alagsori lőtér létesítésére, engedélyezésére és üzemeltetésére.

A fővárosi tűzoltóparancsnok már csütörtök reggel közölte: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lőterének azért nem volt tűzoltási terve, mert nem tartozott a fokozottan tűzveszélyes vagy a tűzveszélyes kategóriába, de a Műegyetem sokféle tűzvédelmi osztályba sorolt belső létesítményeire nézve azért megvannak a tűzoltási tervek - tette hozzá a vezérőrnagy. (A lőteret az Index információi szerint a Műegyetem megszünteti.)

Dobson Tibor, az OKF szóvivője az Indexnek a vizsgálatokról elmondta, ellenőrizni fogják, hogy a tűzoltók használták-e az úgynevezett vezetőkötelet a sűrű füstben, amely a Műegyetem pincerendszerében terjengett. Az is megvizsgálják, hogy ki, milyen utasításokat adott rádión, vagyis a személyi felelősségre kiterjed majd a vizsgálat

Egy lövész mutatta az utat

A szóvivő szerint az egyik, a lövészetben résztvevő személy mutatta az utat annak a tíz tűzoltónak, akik később bajba kerültek. A lövész az egyre jobban terjedő füst miatt később kijött a labirintusból, hárman a tűzoltók közül előre mentek, hogy felkutassák, vannak-e még esetleg életben maradottak a pincében. Ők hárman később életüket vesztették.

Hét társuk, akik kissé lemaradtak, mert az úgynevezett alapvezetéket biztosították, szintén füstmérgezést kaptak, de őket sikerült kimenekíteni.

Pintér adta a jelzést a később érkezőknek

Dobson cáfolta azt a szerkesztőségünkhöz eljuttatot információt, amely szerint a roham-tűzoltóegység nem időben érkezett a helyszínre. A szóvivő szerint éppen ennek az egységnek a tagja, illetve vezetője, az utóbb szerencsétlenül járt Pintér Gábor volt az, aki az elsők között ment be a pincébe, ő minősítette 2-es kiemelt fokozatúnak a tüzet.

Pintér jelzése után indultak a következő egységek a helyszínre. Később sem azért lett 5-ös kiemelt fokozatú, vagyis a legsúlyosabb minősítésű az eset, mert a tűz volt olyan nagy, hanem mert utóbb már életeket kellett menteni, éppen azoknak a tűzoltóknak az életét, akik elsőnek jutottak be a pincébe.

Legkorábbi vizsgálati eredmények 2-3 hét múlva lesznek

Azt is megtudtuk, hogy a helyszínen csak később kerültek elő a térképek, amelyek a pince alaprajzát ábrázolták, de Pintérék azért mentek be enélkül, mert tudták hol van a pince, éppen egy lövészegyleti tag mutatta nekik az utat.

Dobson szerint a Muhoray tábornok által említett 30 napos határidőn belül legkorábban 2-3 hét múlva tudnak majd információt adni a vizsgálat előzetes eredményeiről.