Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Álrendőrök buktak le Dunaújvárosban

2005.04.13. 15:33
A dunaújvárosi rendőrök elfogtak egy testvérpárt és társukat, akik magukat rendőrnek kiadva egy román árustól késeket akartak elvenni. Az elfogott álrendőröknél házkutatást is tartottak, aminek során többek között rendőrségi jelvényeket, rendőri karjelzéseket, késeket, gumibotot, játék pisztolyt foglaltak le.

Vasárnap délelőtt egy nyugállományú rendőrtiszt tett bejelentést a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Ügyeletére, hogy három fekete ruhás férfi rendőrnek adja ki magát, és az egyik árustól késeket vesznek el, áll a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai közleményében.

Az igazi rendőrök azonnal a helyszínre mentek, ahol elfogták a három álrendőrt. Az őrizetbe vett három férfi nemzetőr igazolványukat mutatták fel rendőrségi tokban a román késárusnak, és "lefoglaltak" tőle egy bajonettet, egy összecsukható kést, valamint egy tőrt. Kiderült az is, hogy a trió nem először járt a vásárban, két héttel ezelőtt ugyanezt árust már felkeresték, és közölték vele, legközelebb lefoglalják áruját.

Játékpisztoly és gumibot

A testvérpárt, 35 éves lakcímmel nem rendelkező és a 39 éves perkátai nemzetőröket, valamint 19 éves dunaújvárosi társukat a rendőrök előállították a rendőrkapitányságra, ahol csalás megalapozott gyanúja miatt megindult velük szemben a büntetőeljárás.

A harmincas éveiben járó testvérpár fiatalabbik tagját őrizetbe vették, mert kiderült, a Dunaújvárosi Városi Bíróság sikkasztás és okirattal visszaélés miatt jogerősen elítélte, de mivel büntetését nem kezdte meg, elfogatóparancsot adtak ki ellene. Azóta már szabadságvesztését tölti, tudtuk meg Németh-Kész Mónika rendőr-főhadnagytól, a megyei rendőrség sajtóreferensétől.

A nyomozók házkutatást is tartottak, ahol Police feliratú igazolványtartókat, sapkákat, sorszám nélküli rendőrségi jelvényeket, rendőri karjelzéseket, késeket, egy fém viperát, gumibotot, játék pisztolyt, valamint egy gázpisztolyt hat darab lőszerrel foglaltak le. A rendőrség vizsgálja, hogy az elfogott férfiak összefüggésbe hozhatók-e más bűncselekményekkel is.

"Fedhetetlenek"
"A Nemzetőrség olyan alulról szerveződő, erős társadalmi támogatottságú, de hierarchikus szervezeti felépítésben működő társadalmi szervezet, mely az állampolgárok önként vállalt, a hon védelme iránt érzett személyes elkötelezettségére alapszik, képes a Magyar Köztársaság rendvédelmi szerveivel és a honvédséggel együttműködve biztosítani a Magyar Köztársaság biztonságát. [...] A nemzetőrség olyan fedhetetlen és nemzetőr fogadalmat tett magyar állampolgárok törvényes társadalmi önszerveződése, amelynek legfőbb célkitűzése a Magyar Köztársaság minden oldalú védelme." (nemzetorseg.hu)